Početna DRUŠTVO TRAVNIK: Fatima, Silva i Nasira sada se osjećaju slobodnije i korisnije

TRAVNIK: Fatima, Silva i Nasira sada se osjećaju slobodnije i korisnije

0
Fatima, Silva i Nasira, nakon višegodišnjeg boravka u ustanovama zatvorenog tipa za rehabilitaciju, sada borave u prvoj stambenoj jedinici koja je otvorena na području travničke općine.

Autor: K. KAVAZOVIĆ / Avaz.ba

Dio je ovo projekta pod nazivom “Život u lokalnoj zajednici”, koji su podržali Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Srednjobosanskog kantona, Centar za socijalni rad Travnik i Savez organizacija za osobe s intelektualnim poteškoćama u FBiH “Sumero” kako bi im omogućili kvalitetniji neovisan život u zajednici.

Stalni boravak

– Svi su prihvatili ovaj projekt i uključili se kako bi pomogli osobama s invaliditetom. Imamo dobar primjer na području SBK i u Jajcu, gdje su otvorene tri stambene jedinice u kojima korisnici stalno borave i obavljaju svoje aktivnosti. S tri korisnice ovdje, u Travniku, rade dvije asistentice u dvije smjene – kaže nam Zvjezdana Nakić, koordinatorica “Sumera” u Općini Travnik.

Fatima, Silva i Nasira provele su više godina u zavodima za zbrinjavanje invalidnih osoba i sada žive novi i kvalitetniji život.

– Predivan je osjećaj. Osjećam se slobodno. Tu ste među ljudima koji vas razumiju, koji vas poštuju, koji vas uvažavaju. Toliko je to drugačiji osjećaj nego biti u zavodu ili nekoj ustanovi. Ovdje je ljepše, dolaze nam članovi porodice u posjetu, pletemo, kuhamo, pijemo kafu i krenuli smo na radionice – kazala nam je Silva, koja je dvije godine bila u ustanovi, a potom tri godine u objektu koji pruža djelomično samostalan boravak, ali je u sklopu ustanove.

Jedna od korisnica je i Fatima, koja je provela 12 godina u ustanovi zatvorenog tipa.

– Ovdje je lijepo. Pletem džempere, pravimo ručak, popijemo kafu. Ovdje imamo i posjete, dođu mi brat i sestra. Bilo mi je dobro u zavodu, ali je ovdje ljepše – govori nam Fatima.

Europski standardi

I Nesira je provela 12 godina u zavodu zatvorenog tipa i ne krije oduševljenje ovim projektom.

– Nije mi bilo lijepo u Zavodu. Ovdje radim po kući, idem na radionice, izlazim, a tamo nisam izlazila. Jedva sam čekala da dođem kući i da budem blizu kuće. Idem kući za vikend i ovdje sam kao u svojoj kući – ispričala nam je Nasira.

Zajedničko stanovanje s ostalim članovima lokalne zajednice, umjesto boravka u zavodima zatvorenog tipa, praktičan je primjer primjene europskih standarda i poštivanja ljudskih prava.

Integracija u zajednicu

Sa prve tri korisnice rade dvije asistentice, a jedna od njih je Željka Garić, koja im pomaže u svemu, od odlaska doktoru i na terapije do radionica.

– Svakog dana idemo šetnju, u trgovinu i liječniku. One su mnogo opuštenije i polako se integriraju, a Travnik nas je dobro prihvatio – kazala nam je Garić.