Travničanin Nenad Bratić fotografijom zauvijek ovjekovječio predivnu Galicu na Vlašiću

0
36

U organizaciji KŠC “Petar Barbarić” i PD “Paklarske stijene” sinoć je u prostorijama KŠC “Petar Barbarić” otvorena izložba fotografija, autora Nenada Bratića pod nazivom “Galica, mjesto gdje oblaci prenose poruke” .

Na preko 200 fotografija posjetitelji imaju priliku do 21. 12. 2018. godine u holu KŠC “Petar Barbarić” vidjeti kako Bratić doživljava Galicu, njene živopisne boje, hladnoću i toplinu, svitanje i sumrak, drveće i cvijeće, stijenu i travku, jesenji suton i zimski san, piše Novum.ba

Ovo je treća samostalna izložba Nenada Bratića, dok je jednu  kao dugogodišnji sportski radnik i entuzijasta  posvetio košarci, druge dvije poklonio je Vlašiću.

Nedavno je bio organizator izložbe na Galici, održanoj u PD “Erik Brandis” koji se nalazi na 1509 m nadmorske visine, a koja je ujedno bila prva izložba u BiH organizovana na najvišoj nadmorskoj visini, a Marko Bokuluć, domar ovog planinarskog doma je kazao da Nenadove fotografije opisuju Vlašić baš onakav kakav jeste, te da ova planina ima svoje čari i kad pada, puše ili sunce grije.

Slijedeći stope botaničkih staza kojima se kretao Erik Brandis, pionir botaničkih istraživanja u BiH, kao veliki zaljubljenik u prirodu, rad i istraživanje ovog svjetski poznatog naučnika, Nenad je na preko 10.000 fotografija zabilježio samo jedan dio Vlašića – predivnu Galicu, te kako naglašava bilo mu je jako teško odabrati one najbolje za izložbu, jer mu je svaka na svoj način draga.

Nenadova strast su i putovanja i upravo tu nastaju brojne fotografije, kojima ovjekovječava različite trenutke, a na pitanje kako nastaju njegove fotografije, Nenad je kazao:

„Jednostavno treba imati dosta sreće. Napraviti dobru fotografiju je isto kao ići u lov. Potrebno je sjediti i čekati satima da se desi neki detalj, koji će vas očarati“.

Nenad naglašava da njegova ljubav prema fotografiji traje već dugo, te da je 1979. godine završio kurs za fotoamatera, ali da je sada mnogo lakše sa novom opremnom baviti se fotografisanjem. Također, za sebe kaže da nije fotoamater, već zaljubljenik planine i putovanja.

Direktor KŠC “Petar Barbarić”, Željko Marić je kazao da je zahvalan Nendu što je ovu izložbu različitih detalja sa Vlašića konačno nekako približio svima.

“Drago mi je da ovu izložbu imamo baš ovdje, jer ljudi ovog podneblja su povezani s planinom, kao i naš prirodoslovac Erik Brandis, koji je otkrio Vlašić”, kazao je Marić, te dodao da će u narednom periodu s autorom organizovati radionicu za učenike ove škole, kako bi i mlade približili prirodi.

Piše Novum.ba