Tmurno vrijeme spriječilo je oko milijun građana BiH da izađu na izbore

0
89
Nešto više od milijun građana Bosne i Hercegovine, prekjučer je zbog lošeg vremena spriječeno da izađu na izbore. Nizak pritisak i promjenljivo oblačno vrijeme s kišom je uvjetovalo da građani ostanu kući u toplom i sigurnom.

“Samo oni stranački potkovani i najhrabriji su smogli snage da se odupru padu pritiska i kišnim kapima, te izašli i izborili se za svoj glas. Mnogi od njih nisu imali tu priliku i žale se što izbori nisu pomjereni i održani u drugom terminu”, izjavila je za naš portal Mejra Iksić, članica Centralne izborne komisije.

Građani su pokrenuli i inicijativu da se datum i način izbora promijeni kako bi svi bili u mogućnosti da glasaju.
“Građanska inicijativa zahtijeva da se izbori ubuduće održavaju mjesec dana, kako bi svi mogli naći vremena da glasaju. Također tražimo da se izbori organiziraju u ljetnom periodu, kako ne bi imali problema s padom pritiska i tako prespavali dan izbora. Ali ne baš sredina ljeta, tad je prevruće, neki maj ili septembar bi bili idealni. Također tražimo da birači mogu glasati u svojim haustorima, kako ne bi morali da se peglaju i idu na glasačko mjesto, jer im to njihovo građansko pravo na lijenost ne dozvoljava. Mnogi su možda i htjeli izaći na izbore, ali je ipak nedjelja u pitanju, tmuran dan, ljudi organizirali kućna druženja, gledanje filmova, igranje pokera. Niko nema pravo da nam ukida građansku dužnost na ovakav način”, rekao je Damir Smor, glavni organizator građanske inicijative.

Građani se nadaju da će kako CIK tako i vlasti, imati više sluha za sve građane ove zemlje, te omogućiti elementarne uvjete za normalno i civilizirano glasanje.

 

Napominjemo da je tekst satiričnog karaktera.