Početna BIH Tko će biti kandidat SDA za Izetbegovićevog nasljednika u Predsjedništvu BiH?

Tko će biti kandidat SDA za Izetbegovićevog nasljednika u Predsjedništvu BiH?

0
Iako je bilo dosta predloženih kandidata, čak desetak, saznajemo da je izbor sužen na dvojicu.

Šefik Džaferović ili Denis Zvizdić bit će kandidati SDA za člana Predsjedništva BiH na općim izborima 2018.godine.

Međutim, još uvijek nije odlučeno hoće li Denis Zvizdić ili Šefik Džaferović biti predložen od strane SDA na ovogodišnjim izborima. Obojica imaju kvalitete, između ostalog Zvizdić slovi kao cijenjen diplomata, a s druge strane Džaferović je omiljen u narodu. A evo i nekoliko biografskih činjenica o njima.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, dugogodišnji je član Stranke demokratske akcije (SDA). Rođen je 1964. godine u Sarajevu, po zanimanju je diplomirani inženjer arhitekture. Bio je premijer Vlade Kantona Sarajevo, vršio funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije. Od 2014. godine obnaša funkciju predsjedavajućeg VM BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Šefik Džaferović, potpredsjednik je Stranke demokratske akcije (SDA). Rođen je 1957. godine u Zavidovićima, diplomirani je pravnik po zanimanju. Obnašao je funkciju predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, bio je delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH te u Domu naroda BiH. Od 2014.godine je na funkciji predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH.

Tko će od ove dvojice istaknutih političara biti kandidat stranke SDA za nasljednika Bakira Izetbegovića bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, saznat ćemo uskoro.

Izvor: Novum.ba