Početna DRUŠTVO Štrajk prosvjetara nezakonit, sindikati najavljuju žalbu: Općinski sud presudio u korist Vlade...

Štrajk prosvjetara nezakonit, sindikati najavljuju žalbu: Općinski sud presudio u korist Vlade SBK

0
Općinski sud u Travniku donio je presudu kojom je štrajk prosvjetara najavljen u drugoj polovini prosinca prošle godine nezakonit.

Koordinacija sindikata obrazovanja u KSB pokrenula je proceduru za stupanje u generalni štrajk zbog nepotpisanog kolektivnog ugovora.

Odluku prvostupanjskog suda potvrdila nam je i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta KSB Katica Čerkez (HDZ BiH).

– Na Sudu je zaključeno da je Ministarstvo u pravu, da se pregovori nisu doveli do kraja. Mi moramo nastaviti s pregovorima. U razgovorima sa sindikatima sam kazala da se izjasne što im je prihvatljivo, a što nije prihvatljivo, jer pred nama su mnogo važnije odluke, kao što su nova pedagoška mjerila koja diktiraju broj učenika i novi nastavni planovi programi – kazala je Čerkez.

Goran Puletić, predsjednik Sindikata uposlenih u osnovnim školama KSB, potvrdio je da su sindikati dobili presudu prvostupanjskog suda i najavljuje žalbu.

– Mi ćemo se žaliti Kantonalnom sudu u Novom Travniku. Tražit ćemo ponovno mirovno vijeće i pokrenuti iznova proceduru za stupanje u generalni štrajk – rekao je Puletić.

Verzija kolektivnog ugovora dogovorena između Koordinacije sindikata i Ministarstva nije bila prihvatljiva za Vladu KSB. S druge strane, Sindikati nisu prihvatili prijedlog Vlade.

Nakon višemjesečnih neuspjelih pokušaja dogovora u decembru prošle godine najavljen je generalni štrajk koji je zabranjen privremenom mjerom Općinskog suda u Travniku.

Nakon održane glavne rasprave, Sud je donio presudu u korist Vlade KSB i resornog ministarstva.

Ove školske godine javio se problem viška prosvjetnih radnika u srednjem obrazovanju zbog uvođenja devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja prije nekoliko godina. Međutim, ovaj problem bit će daleko izraženiji naredne jeseni.

Kada se ovome dodaju i učenici koji su iz drugih razloga prekinuli školovanje u Srednjobosanskom kantonu, razmjere problema su daleko veće.

– Prilikom formiranja odjeljenja vidjeli smo da nam je 600 učenika manje upisano u odnosu na prethodnu godinu. Koliko je još učenika otišlo tokom prvog polugodišta, informacije tek prikupljamo. Ne znamo koliko je djece odselilo, ali broj djece upisane u škole je u stalnom padu – ističe Čerkez.

Avaz.ba