Šišanje 400 ovaca na Vlašiću kod Božijaka (VIDEO)

0
204
Šišanje ovaca kod Dragutina Vukovića na vlašićkoj Galici bila je prava atrakcija. Na jednom mjestu oko 400 ovaca i dvadesetak ovčara s makazama nije se vidjelo punih 40 godina. Kako je to izgledalo pogledajte u ovoj video reportaži.

Mnogi ovčari završavaju sa strižom ili šišanjem ovaca. Ovce se šišaju najmanje jednom godišnje, iako neki (rijetki) ovce šišaju dva puta. Ovisno o temperaturama zraka i vremenu, striža ovaca počinje od sredine travnja sve do početka lipnja.

U nekim krajevima obavlja se i kasnije, odnosno u lipnju pa sve do srpnja, posebno na nekim hrvatskim otocima. Vrijeme početka striže ovaca ovisi i o porastu nove vune. Ako nije porasla nova vuna, a što ovisi o više čimbenika, prije svega hranidbi i dobi životinje, šišanje je puno teže. Sam zahvat šišanja obavlja se ručnim ili električnim škarama.

Kod striže s ručnim škarama, gotovo je nemoguće ošišati ovcu ako vuna nije “podrasla”. U velikom stadu prvo se šišaju ovnovi i jalove ovce jer im vuna prije “podraste”, a kasnije ovce koje su se janjile.