Početna POLITIKA Vlada KSB formirala pregovarački tim Sindikati obrazovanja za ožujak najavljuju novi štrajk

Vlada KSB formirala pregovarački tim

Sindikati obrazovanja za ožujak najavljuju novi štrajk

0
Na prijedlog ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, Katice Čerkez (HDZ BiH) Vlada SBK na jučerašnjoj sjednici održanoj u Travniku dala suglasnost za formiranje Pregovaračkog tima koji će u narednom periodu pregovarati s Koordinacijom sindikata obrazovanja u Srednjobosanskom kantonu, piše Avaz.ba.

-Sindikat je jedinstven i želi novi Kolektivni ugovor,a to želi i Ministarstvo. Ne želimo unositi nemir u rad u školama. Stalo nam je da se nastavni proces odvija normalno. Bila je sudska presuda i sada se vraćano na početak. Gledat ćemo da sve primjedbe na Kolektivni ugovor koje je dao Ured za zakonodavstvo zajednički otklonimo. – izjavila je nakon sjednica ministrica Čerkez.

S nedavne zajedničke Skupštine sindikata obrazovanja održane u Vitezu poručeno je da ako Vlada SBK do 1. ožujka ove godine ne pristupi zaključivanju usuglašenog Kolektivnog ugovora od 13. lipnja 2017.godine, za Sindikate obrazovanja SBK pregovori se proglašavaju neuspješno okončanim, a Sindikati obrazovanja će u toku mjeseca ožujka održati masovni protest na kome će učešće uzeti svi članovi.

Općinski sud u Travniku ranije je proglasio nezakonitim generalni štrajk prosvjetara koji je bio najavljen u decembru prošle godine, jer nije bila ispoštovana procedura.