Početna BIH Sastanak Predsjedništva BiH s Merkel: BiH će morati promijeniti Izborni zakon

Sastanak Predsjedništva BiH s Merkel: BiH će morati promijeniti Izborni zakon

0
Nakon trosatnog sastanka Predsjedništva BiH sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel mišljenja i zaključci su podijeljeni.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon sinoćnjeg sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel podijelio je prve utiske iz Berlina.

“Drago mi je da smo danas na radnoj večeri kod kancelarke Merkel imali priliku razgovarati o bilateralnim odnosima Njemačke i Bosne i Hercegovine, s jedne strane i naravno o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, primarno o euroatlantskom putu, ekonomskoj situaciji, o izbornom zakonodavstvu i predstojećim općim izborima koji će biti u 10. mjesecu”, rekao je Dragan Čović nakon sastanka u Berlinu.

Hrvatski član Predsjedništva BiH smatra da su u Berlinu ostavili jednu korektnu sliku.

“Mislim da smo ostavili jednu korektnu sliku da činimo sve da stabiliziramo odnose u Bosni i Hercegovini kako nakon izbora ne bi bila kriza koju mnogi predviđaju i zbog tog što nismo na vrijeme promijenili izborni zakon. I tu je gospođa Merkel rekla da nastoji sa svojim suradnicima biti na neki način potpora i kako pronaći rješenje kako najmalobrojniji narod legitimno može birati svoje predstavnike sukladno Ustavu BiH i odlukama Ustavnog suda”, kaže Čović.

On ističe da će biti još mnogo razgovora u narednom vremenu kada su u pitanju tri člana Predsjedništva BiH i Angela Merkel.

“Očekujemo još mnogo razgovora u narednom vremenu kada su u pitanju tri člana Predsjedništva BiH i Angela Merkel, odnosno njeni suradnici, na traženju mnogih rješenja, osobito na našem euroatlantskom putu, jer smo ih zamolili da nam pomognu da kandidatski status dođe što prije jer bi nas on trebao ohrabriti i da i unutarnje reforme budu što prije”, ističe Čović.

Kako Čović kaže, sastanak s njemačkom kancelarkom je trajao tri sata.

“Bio je to jedan izuzetno dugi trosatni radni sastanak gdje su sva trojica imali priliku pokazati različite poglede na odnose u BiH, ali u suštini imali smo jedan jedinstven stav i mislim da s te strane možemo biti zadovoljni”, zaključio je Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović govorio je sinoć za Al Jazeeru Balkans nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Kazao je da je najviše bilo govora o Izbornom zakonu BiH, ali i da je Merkel postavljala i druga pitanja o aktualnim temama iz naše zemlje.

“Došlo je do pojašnjavanja stavova pred kancelarkom Merkel koja je raspoložena da pomogne vezano za Izborni zakon jer su prijatelji iz Europe zabrinuti da nećemo moći formirati Dom naroda i vertikalu vlasti i da ćemo poslati lošu poruku za naš europski put i da nećemo moći početi pregovore s EU. Potrošili smo sat vremena pojašnjavajući detalje, gospođi Merkel i njenim savjetnicima smo pojasnili da je problem u sudaru dva principa”, kazao je Izetbegović u izjavi za Al Jazeeru.

Izetbegović je kazao da je nemoguće uskladiti ono što zastupa Dragan Čović i građanskog principa iz Ustava pa i presuda iz Straßburga.

Napomenuo je da je Merkel realna te da ne može za 15 minuta dati neke konkretne preporuke.

“Ono što će se desiti je da će doći predstavnici Venecijanske komisije i mi ćemo tu morati biti kooperativni. To je kao Rubikova kocka, ali nije nemoguće, naročito ako imamo prijatelje uz sebe”, rekao je Izetbegović.

Kazao je i da je Merkel postavljala pitanja članovima Predsjedništva BiH.

“Merkel je pitala nas hoće li Erdogan doći u Sarajevo, da li smo ga pozvali, hoće li održati skup. Rekao sam da ću i ja s Erdoganom prisustvovati skupu Unije europskih turskih demokrata. Ni Merkel ni Erdogan nisu šefovi BiH, ali su svi dobrodošli u BiH. Kada pogledate spisak onoga što je Erdogan uradio dobro za BiH i spisak nečega lošeg, ovo drugo ne možete ni naći. Erdoganova posjeta Sarajevu nikome ne bi trebala biti sporna”, rekao je Izetbegović i napomenuo da ovaj skup u Sarajevu njemu lično ni po čemu nije sporan.

“Prije dva dana smo dobili pismo da će Erdogan doći u radnu posjetu u maju, a ne u lipnju kako je ranije najavljeno”, zaključio je Izetbegović ovu temu.

Na kraju je kazao i da će na Konvenciji SDA biti odlučeno hoće li Denis Zvizdić biti direktno izabran za kandidata SDA za Predsjedništvo BiH ili da će se održati tajno glasanje gdje Zvizdić također ima velike šanse.

Na pitanje kakve šanse ima njegova supruga za Predsjedništvo BiH, rekao je da to novinari trebaju pitati direktno Sebiju Izetbegović.