Početna BIH Sarajevo: U policijskoj akciji uhićeni i bivši visoki dužnosnici SDP-a

Sarajevo: U policijskoj akciji uhićeni i bivši visoki dužnosnici SDP-a

0
epa05133443 Bosnian police provides the building of the Presidency during the visit Qatar's Emir Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Than (3-L) during a welcoming ceremony in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 29 January 2016. The Emir of Qatar is on an official visit to Bosnia and Herzegovina. EPA/FEHIM DEMIR

U Sarajevu je jutros počela policijska akcija pretresa i uhićenja bivših visokih dužnosnika SDP-a, osumnjičenih za financijske malverzacije, piše SRNA.

Policija pretresa deset lokacija u Sarajevu, a prema neslužbenim saznanjima riječ je o stanovima Predraga Kurteša, Dragana Miokovića, Kemala Kačapora i još nekoliko osoba. Akciju provodi Federalna uprava policije po nalogu Tužiteljstva BiH.

Mioković je bivši policijski službenik Kantona Sarajevo i savjetnik nekadašnjeg SDP-ovog ministra u Vladi Federacije BiH Predraga Kurteša, a s njim se dovodio u vezu kada je objavljeno da je sudjelovao u pokušaju zataškavanja prometne nesreće koju je skrivio Kurteš, navodi SRNA. Jedan od najbližih suradnika nekadašnjeg lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Kačapor bio je u Nadzornom odboru BH Telecoma kada je SDP osvojio vlast na izborima 2010. godine. Kačapor se, dovodio u vezu s aferom namještanja tendera u BH Telecomu i to preko privatne firme BS Telecom. Tada je, navodno, prekršen Zakon o javnim nabavkama jer je Kačapor sa suradnicima usklađivao tendersku dokumentaciju prema interesima privatne informatičke kuće BS Telecom.

Najnovije:

Prema izvorima Žurnala, potpisivanje pojedinih dokumenata odvijalo se izvan radnog vremena, u kasnim večernjim satima u zgradi federalnog MUP-a, a njihov dolazak, što su osumnjičeni previdjeli, zabilježen je putem video nadzora.

Bivši federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš je prije nekoliko mjeseci u razgovoru za Žurnal negirao bilo kakvu odgovornost u ovom predmetu. ”Bio je to dobar i potpuno čist posao”, rekao je tom prilikom Kurteš. Tužiteljstvo je pak službeno priopćilo kako po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Federalne Uprave policije, od ranih jutarnjih sati provode aktivnosti na vršenju pretresa i privođenju osumnjičenih u okviru predmeta Tužiteljstva BiH.

Osumnjičene osobe pod istragom su zbog sumnje u kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, odnosno da su svojim radnjama u okviru procesa javnih nabavki zloupotrijebili položaj i omogućili stjecanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko milijun KM”, navedeno je iz državnog tužiteljstva.

 

(Bljesak.info)