Početna MAGAZIN Jajčanin Ilija Jukanović ima poseban dar S lakoćom rješava i najteže matematičke...

Jajčanin Ilija Jukanović ima poseban dar

S lakoćom rješava i najteže matematičke zadatke

0
Jajčanin Ilija Jukanović ima poseban dar za matematiku. U roku od dvije minute napamet može pomnožiti deset, petnaest pa čak i dvadeset znamenki s nekim brojem, a rezultat je uvijek točan. Zbog njegovog dara, u gradu su ga prozvali fenomenom.

– U nižim razredima osnovne škole spoznao sam da imam ovaj dar. Dok su sva djeca morala učiti tablicu množenja, učitelj je mene oslobodio, jer mi je matematika, jednostavno, uvijek išla sama od sebe – govori Jukanović.

I najteži matematički problemi su uvijek bili jednostavni.

– U školi smo jednom imali zadatak da izračunamo koliko godina ima sekundi. Ja sam to izračunao u jednom dahu, gledajući samo na tablu. Moji školski drugovi ostali su zaprepašteni – prisjeća se Jukanović.

Ljudi ga često zaustavljaju na ulici i postavljaju svakakve zadatke.

– Mnogi u Jajcu znaju za moj dar, ali me uvijek iznova provjeravaju. Često me znaju i na ulici zaustaviti da im na pamet riješim neki matematički problem – govori on.

Za okladu, kaže, može izračunati čak i do dvadeset cifri.

– Bilo tko mi može napisati dvadesetak cifri da pomnožim s jednim brojem, moj rezultat e uvijek biti točan, a to se može provjeriti i na digitronu, ako uopće može pokazati toliku brojku – navodi Jukanović. (E.C., Dnevni Avaz)