Početna BIH Rješenje za Doma naroda: Povjerenstvo će odrediti broj izaslanika

Rješenje za Doma naroda: Povjerenstvo će odrediti broj izaslanika

0
Rogić je pojasnio kako je i prethodnih godina bilo situacija u kojima je odluka o posrednim izborima donošena nakon raspisivanja izbora.

Član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vlado Rogić izjavio je da će Povjerenstvo, ako ne dođe do dogovora ključnih političkih aktera, u jednom trenutku najvjerojatnije morati donijeti odluku prema kojoj će odrediti broj izaslanika iz županija za Dom naroda FBiH.

“Očigledno je da je to jedna od krajnjih varijanti koja bi mogla razriješiti ovaj Gordijev čvor. No, ponavljam, najbolje bi bilo da ga razriješe političari”, rekao je Rogić za Večernji list.

Rogić je pojasnio kako je i prethodnih godina bilo situacija u kojima je odluka o posrednim izborima donošena nakon raspisivanja izbora, dodavši da to nije dobro, ali da su takve odluke ipak donošene, piše Srna.

“Ovdje je situacija malo specifična zato što je zakon osporen u dijelu izbora delegata. U ovom slučaju mi ne bismo mijenjali zakon, nego bi podzakonskim aktima – pravilnikom riješili ovo pitanje”, naglasio je Rogić i dodao da je to zakonska obveza SIP-a.

Dodao je kako će se prilikom donošenja takve odluke na umu imati i presuda Ustavnog suda BiH.