PUTIN NALOŽIO VLADI: Rusi grade najduži most na svijetu

0
111
Predsjednik Rusije Vladimir Putin poslao je instrukcije Vladi da se izradi plan za izgradnju mosta koji će povezati otok Sahalin sa kopnenim dijelom Rusije.

Kako je rekao Putin, o ovom mostu se raspravljalo desetljećima.

“To je dugo bio san za ljude koji žive na otoku“, rekao je Putin na sastanku s predsjednikom Sahalina Olegom Kozhemiakoom.

Putin je kazao i da je poslao ruskoj vladi zahtjev da rade na planu izvodljivosti ovog projekta, dodajući da će upravo ovaj most mnogo olakšati život ljudima.

“Možete dolaziti i odlaziti u bilo koje vrijeme i doba godine”, istakao je on.

Sahalin je jedina preostala regija u Rusiji bez kopnene veze za zemljom. Krim je nedavno povezan kada je u promet pušten najduži most u Europi, podsjećaju “Nezavisne novine”.

Izgradnja mosta do Sahalina bit će mnogo teža i skuplja, jer će most biti dugačak 580 kilometara sa željezničkim i drugim infrastrukturnim vezama. Projekat će zahtijevati izgradnju tri glavna i više od 10 dodatnih raspona, a koštat će nekoliko milijardi dolara.

Ovaj otok suočava se sa problemom jer je broj stanovnika opao za više od 30 posto, pa sada tu živi oko 500.000 ljudi koji su odvojeni od regije i veze s ruskim kopnom.

Podsjetimo, u još ambicioznijom projektu, Rusija je ranije predložila izgradnju mosta koji povezuje japanski Hokaido na jugu otoka Sahalin. Tako bi ova dva mosta Japan učinili kontinentalnom državom./HMS/