Početna BIH Predsjednik BiH Marinko Čavara: Moramo se dogovoriti oko temeljnih pitanja sva tri...

Predsjednik BiH Marinko Čavara: Moramo se dogovoriti oko temeljnih pitanja sva tri naroda

0

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u intervjuu za  Oslobođenje najavio je da će sazvati sastanak predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti kako bi se uskladili zakoni koji nekad dobiju na Vladi FBiH jednoglasnu potporu, a onda u Federalnom parlamentu zastanu.

Predsjednik je mišljenja da stanje nije dobro i da nitko nije spreman napraviti iskorak, navodeći da smo zarobljeni u nekoj vrsti predizborne kampanje.

” To traje već pola godine. Koalicijski odnosi su poznati: imali smo stranku koja je ušla u vlast, pa brzo izišla, pa smo dobili SBB. Kako utemeljiti suradnju ako je više nego očigledan sukob SDA i SBB-a koji se pokazuje na svakoj sjednici Zastupničkog doma i Doma naroda u Parlamentu FBiH? Što se tiče Vlade, možemo reći da radi, ne onom brzinom i onoliko kako bi trebalo u smislu neophodnih reformskih zakona, ali je stanje bolje nego u Parlamentu” – naglasio je Čavara.

Rekao je i da postoji mnogo zakona koji trebaju “pročišćavanje”, usklađivanje i stvaranje prostora za ambijent gospodarstvenicima kako bi mogli raditi.

“Međutim, ne vidim da postoji spremnost da se napravi iskorak, kao i da se riješe temeljna pitanja odnosa naroda u BiH da napokon kažemo – ovu državu kroz Ustav i kroz zakon želimo učiniti ugodnom za svakog njenog stanovnika, pa bilo kojoj grupaciji pripadao“.

“Trebamo to riješiti na korektan način. Mislim da bez toga ostajemo u ovom pesimističnom stanju” – poručio je Čavara, dodajući da veliki broj građana odlazi iz BiH.

Činjenica je da se retorika mora promijeniti, pokazatelj je to da nitko neće na retrogradnoj i destruktivnoj politici dobiti bodove kod svojih glasača.

“Moramo tražiti rješenja za postojeće stanje, jer se sve na neki način usporava, i na federalnoj i na državnoj razini i sve se više zaoštravaju odnosi. Taj smjer nas vodi u još veće probleme i moramo zaustaviti tu tendenciju. Više razgovarati, dogovarati se, pa i iza zatvorenih vrata” – poručio je Čavara u intervjuu za Oslobođenje.