Potraga za Gačićem se nastavlja: Sarajevo čuva 1200 policajaca, ako bude potrebe dolazi i vojska

0
145
Sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo (KS) nakon ubojstva pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića i aktivnosti koje se poduzimaju na terenu, uključujući osiguranje manifestacije EYOF, razmatrani su na današnjoj izvanrednoj sjednici Komisije za sigurnost Skupštine KS.

“Komisija podržava sve aktivnosti Vlade KS-a, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova KS i Uprave policije KS, te drugih policijskih agencija koje sudjeluju u potrazi za ubojcom policajca Mahira Begića. Molimo nadležne policijsko-pravosudne institucije da stave na raspolaganje sve resurse kako bi ovaj slučaj rasvijetlili i što prije uhvatili počinioca ubojstva policajca Begića”, priopćeno je iz Komisije za sigurnost.

Iz Komisije pozivaju građane Kantona Sarajevo da dostave policiji sve informacije koje bi mogle pomoći u lociranju i hapšenju osobe osumnjičene za ubojstvo.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica nalazi se zajedno s policijskim snagama na terenu u Hadžićima. Istakao je, da je u Kanton Sarajevo danas kao ispomoć došlo 130 policajaca iz drugih kantona, kako bi pomogli da se ubojica njihovog kolege što prije pronađe, a sigurnost u našem kantonu pojača. Na svojoj jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Vlada Kantona Sarajevo obećala je ovim policajcima osigurati financijsku i materijalnu pomoć.

“Na terenu je trenutno oko 1200 policijskih službenika, jer je potrebno da se tijekom ovih dana na području Kantona Sarajevo građani osjećaju sigurno, da imamo njihovo povećano prisustvo na mjestima javnog okupljanja, kod škola, vrtića, kao i na svim mjestima koje smo mi kao MUP i Vlada dužni sigurnosno pokriti”, poručio je ministar Katica.

Najavio je da ako ove policijske snage ne budu dostatne tražit će da im Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na raspolaganje stavi i Oružane snage BiH. Podcrtano je kako sve sve čini da se ubojica policajca Mahira Begića što prije pronađe i privede, saopćeno je iz Vlade KS-a.

Podsjećamo, u subotu je u mjestu Suhodol kod Tarčina (mjesto pored Sarajeva), u blizini Objekta za edukaciju kadrova Federalne uprave policije (FUP) ubijen policajac ove agencije, samo desetak kilometara udaljenog od mjesta gdje je u ponedjeljak protekle sedmice Gačić navodno ubio vlasnika trgovine u Konjicu, svoju treću žrtvu.

U Podorašcu je ubijen Saud Sultanić, a u Suhodolu Mahir Begić.