Pokrenuta inicijativa za uređenje nekropole ‘Maculje’

0
62
Pokrenuta je inicijativu za izvođenje radova na području nekropole stećaka “Maculje”, koja se nalazi Listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, a oni podrazumijevaju izmještanje puta, koji trenutno presijeca nekropolu, izgradnju suvenirnice i parking prostora, potvrdio je općinsku upravitelj ove nekropole Džemil Jakić.

Kako je kazao Jakić, urađena je projektna dokumentacija, te suglasnost trebaju dati Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kao i nadležni federalni i kantonalni zavodi.

Novina je i to da smo u nekropoli pronašli još jedan stećak, tzv. krstaču, a u idućem razdoblju planiramo i izradu i postavljanje table, dok smo sa Turističkom zajednicom i Vladom KSB-a dogovorili obilježavanje čitavog tog prostora, dodao je on, ističući da ne nedostaje posjeta nekropoli, te da prednjače učeničke ekskurzije.

Jakić je, također, najavio da će u kolovozu u Novom Travniku biti postavljena velika izložba nekropola stećaka iz četiri države regije.

Direktor Turističke zajednice KSB-a Miroslav Matošević kazao je kako je nekropola “Maculje” jedan od najznačajnijih spomenika u KSB-u, te da on treba postati bitan segment turističke ponude.

Međutim, ona još nije dovoljno valorizirana, ali je važno da može biti jako dobar motiv za turističke posjete, s obzirom na to da mnogi gosti prate staze UNESCO-vih spomenika kulture, istaknuo je Matošević. Nekropola “Maculje” proglašena je 2007. godine nacionalnim spomenikom BiH, a u srpnju 2016. godine upisana je na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, zajedno sa 29 nekropola u regiji.

Nekropola se nalazi na više od 990 metara nadmorske visine, sastoji se od 117 stećaka, a u narodnoj tradiciji je poznata i kao “Kameni svatovi”, jer legenda kaže da su se upravo na tome području svatovi, zbog hladnoće, skamenili.