Pijani vozači su jednom nogom u zatvoru, a drugom u grobu

0
94
Travničanin vozio sa 5,5 promila alkohola u krvi, a Modričanin sa 4,5

Za pijane vozače ljudi često kažu da su jednom nogom u grobu, a drugom u zatvoru. Pijanci za volanom ne predstavljaju samo opasnost za sebe već i za one koje prevoze u svom vozilu, kao i za sve druge vozače i sudionike u prometu

Rizik od nesreća

Prema riječima stručnjaka, više od tri promila alkohola u krvi, dovodi do besvjesnog stanja, a od pet do osam promila čak može dovesti i do smrti. Tako je i policija u Travniku ostala u čudu kada je na magistralnom putu M-5 zaustavila vozača kod kojeg je izmjereno nevjerojatnih 5,5 promila alkohola u krvi! Travničanin je odmah uhapšen, a s lisicama na rukama završio je i M. B. (42) iz Odžaka, koji je sa 4,5 promila alkohola u krvi izazvao saobraćajnu nesreću u Modriči.

Još jedan rekorder je i O. L. (52) iz Posavskog kantona, koji je imao 4,91 promil alkohola u krvi. Ovaj iznos je jednak količini od 14 velikih čaša piva (500 ml), skoro 15 čaša vina (200 ml) ili 25 čašica rakije (40 ml). Svi oni su, prema mišljenju stručnjaka, morali biti u gotovo komatoznom stanju.

Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost saobraćaja RS, kazao nam je da se već sa 0,5 promila alkohola u krvi povećava rizik od saobraćajne nesreće za dva puta.

– S jednim promilom alkohola u krvi sedam puta je veći rizik od saobraćajne nesreće, dok je 1,5 promila rizik za 10 puta veći. Trijezan vozač raspoznat će saobraćajni znak na 138 metara, a pijan na 112 metara, znači 26 metara kasnije će da uoči znak – pojašnjava Radović.

Radović je podsjetio na tri stupnja alkoholiziranosti, lako, teško i srednje pijanstvo.

– Lako pijanstvo ili pripitost znači 0,5–1,5 promila alkohola u krvi. Govorimo o 0,5 l piva, to je jedna krigla piva ili dva i po dcl vina, što odgovara jednoj čaši vina ili 0,8 dcl rakije. To su, zapravo, dvije čašice rakije. Posljedice su slabo pamćenje, pogrešno reagiranje, nekoordiniranost pokreta, smanjena oštrina vida i nejasne slike, reakcija čula sluha slabi – naveo je Radović.

Stanje srednjeg pijanstva, kaže Radović, odgovara 1,5 do 2 promila alkohola u krvi.

– To je zapravo litar i po piva ili šest krigli piva, 0,8 litara vina, što odgovara jednoj flaši odnosno četiri čaše vina ili dva i po dcl rakije što bi bilo pet čašica. Tada dolazi do prostorne i vremenske dezorijentacije, potpune nesposobnosti za upravljanje vozilom, nesposobnosti rasuđivanja, vrtoglavice, teturanje, neusklađivanja pokreta i gubitka svijesti kod osoba koje su manje tolerantne na alkohol.

Duple slike

Pijanci kojima je izmjereno više od dva do tri promila alkohola u krvi nalaze se u stanju teškog pijanstva.

– Govorimo o tri litra piva ili šest krigli, dva litra vina ili osam čaša, te četiri do pet dcl rakije odnosno 10 čašica rakije. Dolazi do psihomotorne oduzetosti, pažnja i percepcija u potpunosti se gube, predmeti se duplo vide, dolazi do trovanja alkoholom, povraćanja, teškog disanja, visokog pritiska, ubrzanog pulsa, halucinacija – rekao je Radović i dodao da s više od tri promila alkohola u krvi vozač uopće ne reagira na vanjske nadražaje, zjenice mu se proširuju, oblijeva ga hladan znoj.

Usporena reakcija

Direktor Radulović kaže da dvije čaše alkohola vrijeme reagiranja produžavaju za jednu i po sekundu, a četiri čaše za tri sekunde.

– Trijeznom čovjeku treba 0,8 sekundi da informacija dođe do mozga i da mozak donese odluku, znači da smanji gas, zakoči i slično. Pijani kasni s reagiranjem, odnosno nećete stići kočiti u opasnim situacijama.