Oproštaj od fra Vice: “Bio je most između Boga i ljudi”

0
322
U punoj crkvi fojničkog samostana brojna rodbina, prijatelji, svećenici i vjernici iz cijele Lepeničke doline oprostili su se jutros od pokojnog fra Vice

Podsjećamo, u 82. godini života, 54. godini svećeništva i 61. godini redovništva u petak, 30. studenog u poslijepodnevnim satima u bolnici u Novoj Biloj, preminuo je bosanski franjevac i svećenik fra Vinko Tomas, u narodu poznatiji kao fra Vice.

Nakon ispraćaja u Fojnici, za pokojnica će misa zadušnica biti slavljena u crkvi sv. Ante u Bugojnu u 14 sati nakon koje će biti održan i sprovod na gradskom groblju.

U Fojnici je misu predvodio gvardijan fra Miro Relota koji je, umjesto propovijedi, kazao nešto više o životu pokojnog fra Vice, brojnim anegdotama i osobinama, teško suzdržavši emocije kao i većina okupljenih.

“Kad umre fratar, s njim umire i cijela jedna povijest”, referirao se gvardijan na riječi Ive Andrića nazvavši pokojnika neponovljivim te zaključivši riječima “Bio jednom jedan fra Vice”.

Mons. Luka Tunjić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije prenio je riječi sućuti kardinala Puljića osvrnuvši se posebno na komunikacijske vještine fra Vice koji se znao prilagoditi svakome i svakoj situaciji na najbolji način.

“Bio je jednostavno most između Boga i ljudi” kazao je mons.Tunjić.

Nazočnima se obratio i fra Janko Ćuro definitor Bosne Srbrene te na koncu, od fra Vice se pred njegovim fojničkim župljanima oprostio i njegov brat fra Augustin Tomas koji je pak pročitao i pismo hvarskog biskupa fra Petra Palića.

Fra Vice je rođen u mjestu Lug u župi Bugojno 11. siječnja 1937. godine. Pučku školu pohađao je u rodnom mjestu, a gimnaziju u Visokom. Franjevački habit obukao je 1958. godine. Teološki studij završio je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Svečane zavjete položio je 1964. godine, a godinu kasnije zaređen za svećenika. U Zagrebu je 1970. godine stekao magisterij iz oblasti pedagogije. Službu župnog vikara vršio je u Fojnici, Zenici, Vijaci, Rami/Šćitu, Kraljevoj Sutjesci, Gučoj Gori, Busovači, Jajcu, Livnu i Brestovskom. Župnik je bio u Bučićima, Varešu i Uskoplju. Prije dvije godine iz Busovače je preselio u fojnički samostan gdje mu se zdravlje naglo počelo pogoršavati i gdje je završio ovozemaljski život.

Fra Vice je uvijek bio vedra duha i nasmijana lica, spreman na šalu kako s djecom tako i sa starijima. Bio je čovjek koji je svim srcem volio ljude. U susretima je dijelio svete sličice s molitvicama – često vlastitima, a djeci je dijelio bombone nazivajući sam sebe “SS dealer-om” (slatko i sveto), u stilu pravljenja svojih kratkih doskočica i šala od tako uobičajnih stvari i pojmova.

artinfo.ba