“Noć muzeja u Fojnici” okupila studente iz Sarajeva, Banje Luke, Mostara i sa Pala

0
48
Mislim da su programi kao što je ovaj upravo potrebni zemlji, a to je da se mladi zbližavaju oko teme koja ih zbližava, to je zajednička kultura – kazala je ataše Zardus

U organizaciji Udruženja građana “Ženski interaktivni ruralni centar” Istočno Sarajevo, a u suradnji s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, u Muzeju Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici sinoć je upriličena manifestacija „Noć muzeja u Fojnici“.

U njoj su sudjelovali studenti, njih 110, s profesorima s četiri fakulteta iz BiH – Fakultet političkih nauka iz Sarajeva, Filozofski fakultet Pale, Filozofski fakultet Mostar i Akademija umjetnosti iz Banje Luke.

Sudionicima se obratila Holu Zardus (Hollu), ataše za kulturu i obrazovanje pri Ambasadi SAD u BiH.

– Mi smo zaista ponosni što imamo mogućnost podržavati projekt ”Ženskog interaktivnog ruralnog centra” Istočno Sarajevo u BiH. Mislim da su programi kao što je ovaj upravo potrebni zemlji, a to je da se mladi zbližavaju oko teme koja ih zbližava, to je zajednička kultura – kazala je ataše Zardus.

Snježana Rosuljaš, portparol Ženskog interaktivnog ruralnog centra u Istočnom Sarajevu, kazala nam je da je cilj ovog kulturnog projekta podizanje svijesti mladih ljudi u o zajedničkoj kulturi i tradiciji svih naroda BiH. Studenti, kako je istaknula, “ovdje ostaju do ponoći, gdje će imati radionice slikanja, pletenja i tkanja”.

– Tu smo prvi put s našom profesoricom i zaista smo oduševljeni viđenim u ovom muzeju u Franjevačkom samostanu. Mi, mladi, trebamo da njegujemo našu kulturu, našu baštinu iz samog razloga što trebamo njegovati vlastiti prag, da se zna ko su naši preci i odakle potičemo i, naravno, kao što SAD cijene svoju kulturu i historiju, i mi trebamo cijeniti svoju – navela je Naida Stupar, studentica s Fakulteta političkih nauka, Odsjek sociologija.

Domaćini manifestacije “Noć muzeja u Fojnici” bili su fra Miro Relota, gvardijan i fra Janjko Ljubos, kustos Muzeja i knjižnice Franjevačkog samostana u Fojnici.