Početna BIH Nisam dovoljno pažnje obraćao na Hrvate u Hercegovini

Nisam dovoljno pažnje obraćao na Hrvate u Hercegovini

0
– Gledajući unazad, bio sam toliko usredotočen na odnos između Sarajeva i Banja Luke jer je to za mene, u to vrijeme, bio izvor prijetnje, tako da nisam dovoljno pažnje obraćao na poziciju Hrvata u Hercegovini – izjavio je nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Paddy Ashdown.

Pravio greške

U intervju za Voice of America rekao je kako – vjerojatno nije shvaćao i proveo dovoljno vremena na elementu onoga zbog čega bi Hrvati željeli ostati u Bosni i Hercegovini.

– Bosna je uvijek bila kao tronožna stolica, ako izvučete jednu nogu, onda se sve sruši – rekao je Ashdown. Priznao je da je pravio greške.

– Ako, kao stranac s velikim ovlastima, dođete u tako kompleksnu zemlju kao što je Bosna, naravno da ćete napraviti greške. Mnogo su mi pomagali i vodili me prijatelji među bosanskim narodom, kojeg zaista volim, i političari koji su bili uz mene: Dragan Čavić, Adnan Terzić i, donekle, Mladen Ivanić. Oni su me vodili i prihvaćali su greške koje sam pravio. Jesam li pravio greške? Da. Vjerujem da sam napustio Bosnu šest mjeseci prerano. Vjerujem da smo policijsku reformu doveli do točke s koje je morala ići naprijed, vjerovao sam da se postignuto ne može poništiti, ali nisam bio u pravu. Nažalost, vjerujem da je to bio početak poništavanja institucija koje smo imali. Krivim sebe za to, ali krivim i međunarodnu zajednicu jer nije nastavila taj proces – istaknuo je.

Rekao je kako nedostatak održive alternative u Bosni i Hercegovini smatra velikim nedostatkom i veoma zabrinjavajućim.

– To je, zapravo, vjerojatno najozbiljniji problem danas u Bosni. (…) Ako imate takozvani zamrznuti konflikt, za razliku od onog u kojem je jedna strana pobjednik, onda se nomenklatura iz rata prenosi na politiku kako bi se političkim sredstvima slijedile iste podjele i akcije zasnovane na etničkoj pripadnosti, upravo kao i tijekom rata.

Sve dok se toga ne riješite, dok se ne riješite te generacije i zamijenite je s generacijom koja će više gledati u budućnost, postkonfliktna društva ne mogu imati budućnost – rekao je, između ostalog, Ashdown.

Nova generacija

Kaže kako ga ne brine to što u Bosni i Hercegovini – obitelji iz vremena rata još uvijek vladaju održavanjem mira, već što još uvijek nema naznake o istinskoj novoj generaciji koja gleda u budućnost, a ne u prošlost.

– Možda ona postoji, ali, nažalost, još uvijek ne mogu vidjeti naznake njezinoga izrastanja – rekao je nekadašnji visoki predstavnik u BiH za Voice of America.