Nema štrajka u školama: Vlada KSB potpisala kolektivni ugovor sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja

0
150
Srednja škola Busovača
Srednja škola Busovača
U Travniku je između predstavnika Vlade Kantona Središnja Bosna i Sindikata obrazovanja upriličeno potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora za osnovne i srednje škole.

Međutim, od četiri Sindikata ugovor su potpisali predstavnici samo dva. Razlog nepotpisivanja je što jedan od njih nema reprezentativnost, a drugi se ne slaže u dijelu Ugovora, koji regulira zbrinjavanje tehnološkog viška.

Potpise na Kolektivni ugovor stavili su Muhamed Pajić, predsjednik Sinidikata osnovnog obrazovanja i odgoja SBK i Nada Jukić, predsjednica Neovisnog sindikata djelatanika srednjih škola.

Novi kolektivni ugovori za zaposlene u osnovnom obrazovanju znače ujednačavanje koeficijenata , ali za veliku većinu povišicu. Zaposleni u srednjim školama zadržavaju iste koeficijente, iako su po važećem Pravilniku trebali ići ka smanjenju.

„Radno mjesto je najvažnije. Sindikat ima u osnovi prvi zadatak da očuva radna mjesta, a bez pravilnika o očuvanju i zbrinjavanju nastavnika koji ostaju bez dijela nastavne norme ili potpuno ostaju bez posla, je nemoguća misija“, ističe Adbulah Serezlija, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja KSB.

„Ta dva problema su ostala da se riješe, s aspekta Vlade kako god riješe mi ćemo prihvatiti, evo dali smo bjanko potpis i želimo im svu sreću u daljem radu“, kaže premijer SBK Tahir Lendo.