Početna BIH Najniža mirovina u FBiH za svibanj viša za 10,46 KM

Najniža mirovina u FBiH za svibanj viša za 10,46 KM

0
Sukladno novom Zakonu o MIO u Federaciji BiH, koji je predvidio mogućnost povećanja mirovina nakon prvog tromjesečja fiskalne godine ako su ekonomski pokazatelji povoljni, Vlada Federacije BiH na redovitoj sjednici održanoj u četvrtak u Sarajevu donijela je odluku o povećanju najnižih mirovina u Federaciji BiH za 3,1 posto, piše Večernji list BiH

Oprema bolnica

Prema ovoj odluci 177.711 umirovljenika koji primaju najnižu mirovinu od 326 KM, mogu računati na povećanje iznosa mirovine od 10,46 KM. Odluka o povećanju minimalnih mirovina primjenjivat će se prilikom obračuna mirovina za svibanj. U donošenju ovakve odluke Vlada FBiH rukovodila se višemjesečnim pozitivnim trendovima povećanja naplate doprinosa i smanjenja deficita u Zavodu MIO. Kako je navedeno, financijsko stanje u Zavodu je zadovoljavajuće, a ogleda se u redovitim isplatama mirovina, uz sve manji iznos korištenih kreditnih sredstava. Ujedno, akumulirani deficit u prva četiri mjeseca 2018. godine smanjen je za dodatnih 25 milijuna KM u odnosu na kraj 2017. godine i sada iznosi 103 milijuna KM.

Na prijedlog Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva, Vlada FBiH razmatrala je te usvojila informaciju o stanju u Fondu solidarnosti koja se odnosi na probleme u nabavi citostatika zbog kojih trpe brojni pacijenti oboljeli od malignih bolesti. Kako je članovima Vlade FBiH objasnio resorni ministar, problem s nedostatkom citostatika javlja se iz razloga što je BiH malo tržište koje je kao takvo i manje zanimljivo proizvođačima, a problem prilikom nabava stvara i Zakon o javnim nabavama. U cilju uklanjanja ovog problema, usvojen je i zaključak o pokretanju izmjene Zakona o javnim nabavama, odnosno njegovog usklađivanja sa Zakonom o nabavi lijekova. U cilju rješavanja trenutačnog problema nedostatka citostatika na listi lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH, federalna Vlada je Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH odobrila hitnu interventnu nabavu citostatika prema specifikaciji ovoga Zavoda. Federalna ministarstva financija i zdravstva zadužena su za razmatranje mogućnosti izdvajanja sredstva iz proračunske pričuve za 2018. godinu, kao pomoć Federalnom zavodu u nabavi lijekova, posebice citostatika i tuberkulostatika. Vlada FBiH podržala je i inicijativu da se kreditnim zaduženjem kod Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) osiguraju sredstva za rekonstrukciju i opremanje dviju psihijatrijskih bolnica u Sarajevu i Mostaru. Riječ je o kreditu od 7,7 milijuna eura, od čega je FBiH namijenjen iznos od 3,5 milijuna eura.

Pozitivan rezultat

Vlada FBiH na prijedlog Ministarstva financija razmatrala je i usvojila i konsolidirano izvješće o izvršenju proračuna Federacije BiH, županija, općina kao i financijskih planova izvanproračunskih fondova Federacije BiH za prva tri mjeseca ove godine. Pritom je naglašena činjenica da su sve razine vlasti u navedenom razdoblju ostvarile pozitivan financijski rezultat od 352,4 milijuna KM. Time su se nastavili pozitivni financijski trendovi jer je i u istom razdoblju prošle godine zabilježeno ostvarenje prihoda u iznosu od 176,8 milijuna KM.