Početna BIH Mirza Bašić osvojio prvu ATP titulu u karijeri

Mirza Bašić osvojio prvu ATP titulu u karijeri

0
Bh. tenisač Mirza Bašić u svom prvom ATP finalu podigao je trofej pobjednika, nakon što je u Sofiji savladao Mariusa Copila.

Bašić je u bugarskoj prijestolnici pokazao da se nalazi u fantastičnoj formi što je rezultiralo osvajanjem prve titule u karijeri i najavom velikih rezultata ovog tenisača.

U osam dana u Sofiji Mirza Bašić je odigrao čak 17 setova, proveo više od 11 sati na terenu i odigrao sedam mečeva.

Do finala je izbacio Stana Wawrinku u polufinalu, a prije toga Floriana Mayera, Philippa Kohlschreibera i Maximiliana Marterera. U kvalifikacijama je bio bolji od Alexandera Lazova i Tomislava Brkića.

U finalnom meču koji je ponudio veliku neizvjesnost i borbu oba tenisača, Sarajlija je nakon tri seta (7:6, 6:7, 6:4) bio bolji od rumunjskog tenisača Mariusa Copila, kojem je također ovo bilo prvo ATP finale.

“Ovo mi je bilo prvo finale i uspio sam. Imao sam i malo sreće protiv Mariusa. Ova sedmica je bila najbolja u mojoj karijeri, prošao sam u Top-100. Sofija će sigurno biti moje posebno mjesto jer sam tu osvojio prvi turnir u karijeri. Uživao sam ove sedmice i nadam se da ćemo se vidjeti i naredne sezone”, kazao je Bašić nakon finalnog meča.

Prije ovog turnira bh. tenisač je zauzimao 129. poziciju na ATP listi, ali će nakon ovog uspjeha ući među 100 najboljih svjetskih tenisača. Bašić bi prema najnovijem rankingu trebao zauzeti 76. mjesto.

Mirza Bašić je tako postao drugi igrač u povijesti BiH, nakon Damira Džumhura, koji je osvojio ATP titulu.