Početna BIH Melbourn: Čović se susreo s izaslanstvom Australsko-bosanskog foruma

Melbourn: Čović se susreo s izaslanstvom Australsko-bosanskog foruma

0

Vlč. Josip Vranješ, voditelj Centra, istaknuo je u razgovoru s Čovićem kako je HKC centar svih zbivanja hrvatskog iseljeništva u ovom dijelu Australije, te da aktivno održavaju veze s domovinom kroz razne projekte. Naveo je kako Hrvatski katolički centar “Sv. Leopold Bogdan Mandić” Sunshine/Melbourne već tradicionalno organizira humanitarne akcije za pomoć siromašnim studentima u Bosni i Hercegovini za koje se brine zaklada “Za mudrost i plemenitost – pro sapientia et clementia”.

Također je kazao kako se i kroz djelovanje vrlo cijenjenog folklornog ansambla “Hrvatska zora”, koji broji nekoliko stotina članova, nastoje očuvati običaji iz domovine.

Nakon posjeta Hrvatskom katoličkom centru, predsjedatelj Predsjedništva BiH susreo se i s izaslanstvom Australsko-bosanskog akademskog foruma. Teme sastanka bile su razmjena obrazovnih iskustava i poboljšanje saradnje akademskih zajednica BiH i Australije, ali i važnost evropskog puta BiH.

Čović je upoznao  izaslanstvo s napretkom BiH na euroatlantskom putu, te izrazio očekivanja da će naša zemlja dobiti kandidacijski status već početkom sljedeće godine. Usuglašeno je kako europski put BiH mora biti prioritet za sve njene žitelje, kako u domovini tako i u iseljeništvu.

Australsko-bosanski akademski forum do sada je organizirao nekoliko konferencija i simpozija na teme u vezi s BiH. Sastanku su još prisustvovali i članovi Foruma Vedran Drakulić, Sead Omerović, Sanela Osmić, Rijad Kucuk, te Hariz Halilović.

Čović je naglasio važnost njihovog djelovanja jer su obrazovanje i nauka najbolji predstavnici naše domovine u svijetu. Također je pozvao izaslanstvo da posjeti svoju domovinu kako bi ostvarili tješnju suradnju s našom akademskom zajednicom.

Čović je naglasio kako od dijaspore, prije svega misleći na Australiju i Novi Zeland, ne traži financijsku pomoć, već moralnu pomoć u vidu lobiranja i pomoći kako bi BiH krenula dobrima putem ka EU, ali i pomoći oko pitanja Hrvata u BiH.

I.Ć.