Matišić aktualizirao problem gradnje deponija u Uskoplju

0
39
Iako je još u srpnju 2016. Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo zaključak kojim prekida postupak izdavanja okolišne dozvole investitoru izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom d.o.o. iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja za izgradnju regionalnog sanitarnog deponija na lokaciji Rudnika ugljena “Gračanica”, točku na ovaj slučaj mjerodavno ministarstvo još nije stavilo.

Rok od 60 dana

Na prekid postupka Federalno ministarstvo se odlučilo kako bi dalo prostora investitoru da dopuni zahtjev za gradnju deponija koji je podnesen krajem kolovoza 2015. U roku od 60 dana investitor je trebao pribaviti izvod iz prostorno-planskog akta s određenom mikrolokacijom i relevantnim podacima budućeg deponija. To se nikad nije dogodilo, podsjetio je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH Dražen Matišić, izaslanik u Klubu Hrvata. – I nakon što je debelo prekoračen rok od 60 dana, investitor nije nadopunio zahtjev jer je to nemoguće zbog činjenice da su sve primjedbe na studiju utjecaja na okoliš opravdane te da u prostorno-planskoj dokumentaciji Općine ne postoji mikrolokacija navedenog deponija – kazao je Matišić. Istaknuo je kako je Županijski sud u Sarajevu u međuvremenu početkom svibnja prošle godine uvažio tužbu Eko udruge “Gornjevrbaska eko dolina” protiv Ministarstva.

Argumenti udruge

Argumenti Udruge koja okuplja mještane Pajić Polja, Humca, Draževa Doca te još nekoliko naselja Gornjeg Vakufa-Uskoplja jest da se lokacija nalazi u urbanom stambenom području i da su prvi stambeni objekti udaljeni manje od 500 m od navedene lokacije te da je ovo izrazito poljoprivredni kraj čiju bi perspektivu poljoprivredne proizvodnje deponij uništio. Za svoja prava na čist okoliš, zrak i vodu mještani su se borili peticijama, prosvjedima, a glavna bitka koju su dobili bila je ona na sudu. Reakcija Ministarstva je izostala i nakon sudske presude, što je izaslanika Matišića i potaknulo da potraži odgovor Ministarstva i aktualizira pitanje izgradnje regionalnog deponija u Uskoplju. Reagiranje koje traži Ministarstvo dalo bi jasan signal lokalnoj vlasti da je krajnje vrijeme za traženje novog načina rješavanja problema odlaganja otpada jer očigledno je kako potencijalni deponij u Gračanici i lokalni deponij “Batuški lug” nisu dobra rješenja.