KSB: Veće plaće za policiju, prosvjetne djelatnike, djelatnike u upravi i ostale proračunske korisnike

0
189
Sabor Županije Središnja Bosna jučer je usvojio prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu kojim je planirano da on iznosi oko 219,3 milijuna maraka, što predstavlja povećanje za 18,4 milijuna maraka.

Ovim rebalansom je, među ostalim planirano povećanje bruto plaća za više od 5.200 proračunskih korisnika, za što je ukupno predviđeno oko 4,1 milijuna maraka dodatnih sredstava, odnosno za šest posto, i to za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2018. godine.

Ministar Marković je, također, podsjetio kako će, temeljem potpisanog Kolektivnog ugovora, doći i do izmjene koeficijenata za obračun plaća nastavnika u osnovnim školama, te pomoćnog osoblja u osnovnim i srednjim školama, kao i izjednačavanja koeficijenata ravnatelja u osnovnim s onima u srednjim školama.

Ministar smatra kako je odluka o povećanju plaća proračunskih korisnika opravdana, s obzirom na to da, kako je kazao, nisu visoka primanja državnih službenika i namještenika u ŽSB.

Za financiranje troškova prijevoza učenika rebalansom je planirano 400.000 maraka više u odnosnu na prethodno razdoblje, s obzirom na izmjene Zakona kojima je određeno da plaćeni prijevoz imaju učenici koji su od škole udaljeni najmanje dva kilometra, umjesto dosadašnja četiri kilometra.

Također zastupnici su jučer usvojili i Zakon o dopunama Zakona o policijskim službenicima ŽSB, dali su suglasnost na Odluku o izdavanju garancije Kantonalnoj direkciji za ceste za osiguranje kredita kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine namijenjenog za rekonstrukciju regionalne putne infrastrukture, dali suglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Financijskog plana Službe za zapošljavanje za 2018. godinu, kao i suglasnost na Prostorni plan općini Busovača do 2026. godine. Usvojen je i Nacrt zakona o ugostiteljstvu Federacije Bosne i Hercegovine.