Početna BIH KS: Nimalo obećavajuće vijesti za djecu koja idu u dvije škole

KS: Nimalo obećavajuće vijesti za djecu koja idu u dvije škole

0
Roditelji učenika koji pohađaju osnovne glazbene škole, tražili su od ministarstva obrazovanja da se glazbeno obrazovanje dodatno boduje pri upisu u srednje škole.

Iako su u pismenom odgovoru iz Ministarstva u travnju prošle godine poručili da će prijedlog biti razmotren sljedeće godine, najnoviji odgovori nisu obećavajući, javlja N1.

Instrument, solfeggio, kor. Najmanje dva sata vježbe dnevno. Redoviti dolasci na sate, iz drugog dijela grada.

I Faruk je jedan od učenika koji znaju koliko odricanja podrazumijeva pohađanje glazbene škole uz redovitu osnovnu školu. No, sav taj trud se prilikom upisa u srednju školu ne priznaje. Učenici koji su završili paralelno osnovnu glazbenu školu i još jednu osnovnu školu, prilikom upisa u srednju školu neće dobiti dodatne bodove.

Roditelji i direktori osnovnih glazbenih škola su u ožujku prošle godine od resornog ministarstva tražili promjene:

“Prijedlog dodatnog bodovanja da bude minimalno 5 bodova za sve kandidate koji su uspješno završili navedeno obrazovanje, a s dodatna tri boda ako je to bio odličan uspjeh. Ovo bi se trebalo odnositi na sve srednje škole, a posebno gimnazije koje preferiraju šire obrazovanje.”

U travnju je stigao odgovor iz Ministarstva:

“Naime, prihvaćanjem ovog zahtjeva, UTIC ne može jamčiti točnost izračunavanja bodova, zbog nedostatka vremena za testiranje nove funkcionalnosti sustava.”

Uz obećanje da će se prijedlog razmotriti naredne godine, u osnovnim glazbenim školama puni nade:

“Jer, zaista nema razloga da se to ne dogodi s obzirom na to da učenici glazbenih škola izdvajaju dodatno vrijeme, žrtvuju se da steknu dodatno i šire obrazovanje, koje ne koristi samo njima, već i društvu u kojem žive u djeluju”, ocijenio je Huso Ećo, tajnik Osnovne glazbene i baletne škole Novo Sarajevo.

Međutim:

“Slažem se da ulažu dodatne napore, ali prvenstveno radi sebe, jer druga djeca nemaju tu mogućnost. Da smo dali drugoj djeci mogućnost da pohađaju osnovnu glazbenu školu… nego samo nekoj odabranoj, ja to kažem, pod navodnike, privilegiranoj grupi učenika koji su pokazali neki talenat i imaju mogućnost o trošku države pohađati osnovnu glazbenu školu… e sad, ne možemo drugu djecu ugroziti da tim učenicima dadnemo još dodatne bodove kod upisa”, smatra Elvir Kazazović, ministar obrazovanja SŽ.

Iz Vijeća roditelja nedavno novi zahtjevi:

“Učenik ne može više istovremeno redovno pohađati neku gimnaziju i srednju glazbenu školu. Sad je to ostavljeno kao mogućnost ‘paralelno’, pa da se na kraju polažu ispiti. To nikada nije, u sedamdesetogodišnjoj povijesti glazbene škole bilo, niti može tako biti, rekao je Semir Fejzić, predstavnik Vijeća roditelja Osnovne muzičke škole Ilidža.

U peticiji piše, pojašnjava Fejzić, i da se djeci koja pohađaju osnovnu glazbenu školu omogući subvencija za prijevoz, ako žive dalje od glazbene škole. Resorni ministar kaže da taj zahtjev još nije zaprimio.

Ulažu li djeca glazbenim obrazovanjem u sebe ili na neki način, ipak, i u društvo u kojem žive?