Početna BUSINESS Kruno Jurišić: Strani državljani bez kontrole kopaju kristale i minerale oko Busovače...

Kruno Jurišić: Strani državljani bez kontrole kopaju kristale i minerale oko Busovače [VIDEO]

0

Austrijski državljanin kojeg domaćini zovu Fritz mjesecima boravi u Busovači i otkupljuje kristale od kopača, od kojih su mnogi na birou zapošljavanja

Busovačka planina jedna od je najbogatijih mineralima i kristalima u BiH, a tragači za rijetkim prirodnim blagom kao što je hijalofan dolaze čak iz Njemačke, Austrije i Slovenije. Sve više i domaćih zaljubljenika u mineralogiju pronalazi kapitalne primjerke koji na inozemnom tržištu vrijede tisuće eure, javlja Anadolu Agency (AA).

Austrijski državljanin kojeg domaćini zovu Fritz mjesecima boravi u Busovači i otkupljuje kristale od kopača, od kojih su mnogi na birou zapošljavanja.

“Dvadeset godina sam na birou. Nakon što obavim poljoprivredne poslove odlazim u traganje za kristalima i mineralima. Znam kopati po četiri dana, a da ništa ne pronađem. Međutim nekada se taj rad i posreći kvalitetnim primjerkom”, govori Kruno Jurišić iz Busovače, koji je i član Udruge Hijalofan osnovane prošle godine.

Ekipa AA je Krunom boravila na jednom od poznatih lokaliteta gdje dolazi kopači iz Zenice, Visokog, Kaknja, Kreševa, Kiseljaka…

“Na ovaj lokalitet uvijek netko dođe da kopa ili prekopava teren.Vidite, imam čeličnu krampu (pijuk) od UNPROFOR-a, lopata je ručno kovana, a šipka je također od čelika. Da bi pronašli kvalitetne kristale morate imati iskustvo. Znati gdje je žila, kako doći do džepova. Po zvuku kamena znam je li kvarc ili neki kvalitetniji mineral ili kristal. Kvaliteta jednog kristala mjeri se njegovom prozirnošću, bojom, vrhovima, prizmama… Je li s rutilom ili bez njega i tako dalje? Mnogi o ovome pričaju kao o biznisu. To kod nas nije biznis. Nedavno sam bio na sajmu minerala i kristala u Visokom. Ponio 50 KM za troškove, prodao dva kristala za 35 KM. Kakav je to biznis?”, pita se Kruno koji je provjeravajući cijene svojih kristala putem interneta u SAD-u utvrdio da su isti kristali i po dvadeset puta skuplji.