Početna BIH Konzum izlazi s tržišta BiH, trgovine preuzimaju domaći trgovački lanci?

Konzum izlazi s tržišta BiH, trgovine preuzimaju domaći trgovački lanci?

0
Kupujmo domaće - Konzum
Pet trgovačkih lanaca u 2017. godine zajedno je imalo više od 2,4 milijarde prihoda

U prošloj godini analiza vodećih trgovačkih lanaca u BiH pokazala je kako je najprofitabilniji trgovački lanac u BiH bio Bingo iz Tuzle.

Povlačenje ili ne

Prema pisanju European Super market Magazinea, postojeća prinudna uprava koncerna Agrokor planira prodati Konzum trgovi nama na prostom BiH. Službene izjave prinudne uprave Agrokora o budućem statusu Konzumovih trgovina u BiH nema, ali se već mjesecima špekulira kako će te trgovine kupiti nekoliko velikih bh. trgovačkih lanaca, a u prvom redu se potencira kao kupac jedan od najvećih trgovačkih lanaca Bingo iz Tuzle. Još prošle godine obavljena je informacija kako trgovački lanac Bingo ima namjeru proširiti svoje trgovine, i to kupnjom lokacija na kojima je sada hrvatski trgovinski lanac Konzum. Jedna od tih lokacija je BBI centru Sarajevu, a druga je u Jablanici. Pod ‘. nositelj zahtjeva traži mišljenje od Konkurencijskog vijeća u vezi s postojanjem obveze podnošenja prijave koncentracije s obzirom na’ to da gospodarski subjekt Bingo ima namjeru s društvom koje vrši iznajmljivanje poslovnih prostora u Sarajevu zaključiti ugovor o zakupu na osnovi kojeg bi ušao u zakup poslovnog prostora veličina oko 1200 četvornih metara na adresi BBI centar, Trg djece Sarajeva br. 1, 71000 Sarajevo, za potrebe obavljanja svoje djelatno sti, tj. maloprodaje prehrambenih proizvoda i roba široke potrošnje ističe se u podnesenom zahtjevu. Drugi objekt koji Bingo planira preuzeti od Konzuma nalazi se na prostom općine Jablanica. Još prošle godine Večernjak je pi sao kako slovenski Mercator svoj povratnički status na tržište BiH planira koncentrirati isključivo na veća prodajna mjesta koja je imao i prije privatizacije od Agrokora, s namjerom širenja broja trgovačkih lanaca. .

Preuzimanje i zarada Ostali dio tog trgovačkog “kolača” preuzeli bi domaći bh. gospodarstvenici koji su posljednjih godina zabilježili ozbiljne poslovne rezultate, među kojima je najveću dobit zabilježio tuzlanski trgovački lanac Bingo. U Hercegovini prodajni lanac Namex iz Širokog Brijega otvara sve veći broj prodajnih mjesta i spominje se kao ozbiljan pretendent na dio Konzumovih trgovina iako nema službene in formacije. Prodajni lanac Mališić iz Čitluka već je preuzeo radnike i objekt Velproa iz sastava Agro kora, koji je nedavno zatvoren. U prošloj godini analiza poslovanje vodećih trgovačkih lanaca u BiH pokazala je kako je najprofitabilniji trgovački lanac u BiH bio tuzlanski Bingo. Respektabilan profit ostvario je i FIS iz Viteza, a potom s manjom, ali ipak milijunskom dobiti slije de ga Robot i banjolučki Tropik maloprodaja. Spomenutih pet trgovačkih lanaca u 2016. godini zajedno je imalo 2,4 milijarde KM prihoda. Maloprodajni sektor u BiH ima stalni tast zahvaljujući solidnim ekonomskim kretanjima, rastu posjeta BiH i tehnološkom napretku. Solidna ekonomska kretanja u zemlji povećala su prodaju pre hrambenih namirnica. dok je, uslijed rasta posjeta, došlo i do porasta prodaje neprehrambenih proizvoda.