Komšić: Prvo ide tužba protiv Hrvatske, pa zatvaranje ureda u Mostaru

0
523

Komšić najavio ispunjenje obećanja: “Ured u Mostaru učiniti zajedničkim prostorom Univerziteta i Sveučilišta, navodi se u priopćenju Demokratske fronte.

Željko Komšić, kao kandidat za člana Predsjedništva je u tijeku izborne kampanje najavio zatvaranje ureda člana Predsjedništva u Mostaru. Komšić poručuje da želi da to obećanje ispuni, te da će predložiti da se ovaj prostor ustupi i pomogne prenamjeni u svrhu stvaranja zajedničkog prostora Univerziteta i Sveučilišta u Mostaru.

“Odmah pored rezidencije odlazećeg člana Predsjedništva nalazi se porušena univerzitetska čitaonica, koju nitko nije obnovio poslije rata. Želim vidjeti kakve su mogućnosti da trenutne prostorije Ureda Predsjedništva u Mostaru učinimo zajedničkim prostorom za učenje i aktivnosti studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” i Sveučilišta u Mostaru. Po preuzimanju mandata želio bih da upriličim sastanak s predstavnicima unije studenata Univerziteta i Sveučilišta, te da u tome smislu se upoznam s njihovim razmišljanjima o prijedlogu ali i da govorimo o mogućnosti realizacije prijedloga. Najavio sam zatvaranje tog ureda, ali ne želim da prostorije zjape prazne i neiskorištene”, kazao je Komšić.

“Iskren sam bio u namjeri da naredne četiri godine budem neko tko će povezivati ljude. Želim svoju energiju uložiti u mlade ljude, hoću da pričamo o Fondu otvorenih škola i postepenom približavanju u nastojanju da premašimo segregaciju u srednjim i osnovnim školama. Hoću da počnemo mijenjati način kako razgovaramo o obrazovanju i prilikama za generacije koje dolaze. Hajde da pričamo o pozitivnim stvarima, možemo li tako krenuti s ovim mandatom”, zaključio je Komšić, navodi se u priopćenju.

Podsjećamo, prema preliminarnim rezultatima Središnjeg Izbornog Povjerenstva, Željko Komšić je osvojio 52,83 posto glasova, ispred kandidata HDZ-a Dragana Čovića, koji ima 35,74 posto podrške birača