Početna DRUŠTVO Kolinda posjetila Ahmiće i Križančevo selo: Nijedna majka da ne oplakuje dijete...

Kolinda posjetila Ahmiće i Križančevo selo: Nijedna majka da ne oplakuje dijete ili supruga

0
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović položila je danas cvijeće na spomen obilježjima u selu Ahmići i Križančevo Selo kod Viteza, je potvrđeno iz Ureda hrvatske predsjednice.

“U Ahmićima i Križančevom selu iskazala sam pijetet žrtvama rata u Srednjoj Bosni. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dijete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima. To je trajna zadaća nas i svih budućih generacija“, poručila je hrvatska predsjednica nakon posjete.

Posjeta stratištima upriličena je mimo zvaničnog protokola posjete hrvatske predsjednice Bosni i Hercegovini. Više informacija o ovim posjetama biće poznato nakon njenog sastanka s predstavnicima lokalne vlasti u općinama Srednje Bosne.

____
Pripadnici HVO-a počinili su tijekom travnja 1993. teški zločin u Ahmićima, naselju na istočnom ulazu u Vitez, kada je u snažnom napadu na ovo strateški važno naselje ubijeno i poginulo 116 pripadnika Armije BiH i civila- djece, žena, staraca. Selo je potpuno srušeno i popaljeno.

Iste godine, 22. prosinca, pripadnici Armije BiH su u Križančevu Selu ubili 74 vojnika HVO-a i civila, zarobili te ih odveli u Počulicu. Pod pritiskom Međunarodnog crvenog križa nakon 39 dana razmijenjeni su kod Gropčića u mjestu Dubravica potpuno izmasakrirani. Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao.