Početna BIH “Hamlet u Mrduši Donjoj” potvrdio status uspješnice

“Hamlet u Mrduši Donjoj” potvrdio status uspješnice

0
HNK Mostar osvojio najviše nagrada na Susretima kazališta u Brčkom

Hrvatsko narodno kazalište Mostar na ovogodišnjem, 34. regionalnom festivalu “Susreti kazališta/pozorišta” u Brčkom osvojilo je četiri nagrade za predstavu “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” autora Ive Brešana, a u režiji Ivana Lea Leme. HNK Mostar ove je godine s najvećeg teatarskog festivala u BiH ponio najviše nagrada – za najbolju mladu glumicu, najbolju mušku ulogu, kostimografiju i glazbu.

Hrvatsko narodno kazalište Mostar na ovogodišnjem, 34. regionalnom festivalu “Susreti kazališta/pozorišta” u Brčkom osvojilo je četiri nagrade za predstavu “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” autora Ive Brešana, a u režiji Ivana Lea Leme. HNK Mostar ove je godine s najvećeg teatarskog festivala u BiH ponio najviše nagrada – za najbolju mladu glumicu, najbolju mušku ulogu, kostimografiju i glazbu.

Naime, Stručni žiri u sastavu Anja Šovagović – Despot, glumica iz Republike Hrvatske, Ljiljana Blagojević, glumica iz Republike Srbije i Almir Imširević, sarajevski dramski pisac, jednoglasno su Jeleni Kordić Kuret dodijeli nagradu za najbolju mladu glumicu, odnosno, ulogu Šimurine u predstavi “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”.
Šovagović – Despot tijekom večerašnje dodjele nagrada na Susretima kazališta/pozorišta istaknula je kako je Kordić Kuret “uvjerljivo i nadahnuto igrala ulogu pisanu za muškarca što nam je omogućilo da u dobro poznatom komadu otkrijemo posve novu energiju i ponekad nevidljivi sloj značenja”.

U ime Jelene Kordić Kuret, nagradu je preuzeo mladi glumac ansambla HNK Mostar, Bojan Beribaka koji je publici pročitao poruke zahvale nagrađene mostarske glumice.
Pored nagrade stručnog žirija za najbolju mladu glumicu koja je pripala Kordić Kuret, predstava “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, osvojila je i nagrade za najbolju kostimografiju i najbolju glazbu. Stručni žiri je tako, nagrada za najbolju kostimografiju dodijelio Mirjani Zagorec i Zvonimiru Dusperu-Dusu, za najbolju glazbu.

Ljiljana Blagojević naglasila je kako je glazba autora Zvonimira Dusper “dojmljiv i dramaturški učinkovit spoj modernog i tradicionalnog”, dok je Šovagović-Despot za kostime Mirjane Zagorec kazala kako je riječ o “upečatljivim kreacijama, vješto osmišljenim kostimima, inspiriranim tradicionalnim nošnjama i neizbježnim uniformama”.

Uz ove tri nagrade stručnog žirija , predstava “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” u produkciji HNK Mostar i režiji Ivana Lea Lema, osvojila je i nagradu Žirija publike u sastavu (Zoran Tošić, Šefko Kaloper, Branko Brkić i Anel Šuvalić), za najbolju mušku ulogu. Žiri publike je tako jednoglasno Robertu Peharu za ulogu Učitelja dodijelio nagradu za najbolju mušku ulogu.

Robert Pehar je u večerašnjem prigodnom obraćanju kazao kako je zadovoljstvo biti dijelom teatarskih Susreta u Brčkom.

“Ovim putem vam prenosim pozdrave i riječi zahvale redatelja Leme, ansambla predstave, i u svoje osobno ime se zahvaljujem žiriju na dodjeli ove i ostalih nagrada koje su pripale predstavi “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja””, kazao je Pehar.

Ovogodišnji 34. regionalni “Susreti kazališta/pozorišta” u Brčkom trajali su od 16. do 24. studenog, a u natjecateljskom programu igralo je osam predstava iz zemalja južnoslavenskog govornog područja (BiH, Srbija, Hrvatska i Crna Gora).

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini osvojila je “Moja fabrika” zeničkog BNP-a u režiji Selme Spahić, a prema tekstu Selvedina Avdića.

Grand Prix nagrade “Susreta” osvojili su Anica Dobra za najbolju žensku ulogu (uloga Učiteljice u predstavi “Hipnoza jedne ljubavi”, Teatar Zvezdara iz Beograda) i Borko Perić za najbolju mušku ulogu (Vjekoslav Kralj u predstavi Ustav Republike Hrvatske, zagrebačkog Kerempuha).

Grand Prix nagradu za najbolju predstavu osvojila je “Hipnoza jedne ljubavi” autora i redatelja Dušana Kovačevića i produkciji Zvezdara teatra iz Beograda.

Povodom večerašnje dodjele nagrada 36. Susreta kazališta/pozorišta u Brčkom održan je i koncert Edina Karamazova.

Dnevnik.ba