Građani FBiH od danas mogu prijaviti lokalitet divljih deponija

0
57

Uspostavom besplatnog broja 080 05 05 06 građanima Federacije BiH omogućeno da prijave lokalitet i podatke o divljim deponijama u svojim sredinama.

Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavili su kampanju „Mapiranje divljih deponija“ s ciljem doprinosa sustavnom rješavanju problema divljih deponija kroz uspostavljanje Registra nelegalnih (divljih) deponija u Federaciji BiH. U suradnji s općinama, nevladinim organizacijama, strukovnim i akademskim institucijama i udruženjima u Federaciji BiH, Centri civilnih inicijativa (CCI) će tijekom 2018. i 2019. g. provesti sveobuhvatnu kampanju s ciljem prikupljanja podataka sa terena i uspostavu Registra nelegalnih/divljih deponija u Federaciji BiH, koji bi pored podataka o divljim deponijama sadržavao i glavne parametre sanacije i remedijacije tla te prosječnu cijenu zbrinjavanja ove vrste otpada na ekološki prihvatljiv način.

Prema podacima, navedenim u Strategiji zaštite okoliša Federacije BiH, na teritoriji FBiH nalazi se više od 2.000 divljih deponija na površini od oko milijun metara četvornih koje se uglavnom nalaze uz velike rijeke Bosnu, Vrbas i Lašvu i njihove pritoke, uz prometnice te u blizini izvorišta voda.

Odbačeni otpad u okoliš direktno ugrožava zdravlje ljudi, stvara lošu sliku ekološke svijesti, uzrok je čestih šumskih požara, te ugrožava stratešku granu privrede – turizam. Iako je došlo do značajnog unaprjeđenja sustava upravljanja komunalnim otpadom u smislu razvoja komunalne infrastrukture i povećanjem broja stanovnika obuhvaćenim organiziranim prikupljanjem otpada, broj lokacija divljih deponija se nije smanjio.

Dolazi do zarastanja starih deponija, nastaju nove, što zahtijeva hitne mjere i sinergiju svih razina vlasti za sustavno rješavanje ovog problema. Jedan od prvih koraka je lociranje divljih deponija i uspostava baze podataka za Federaciju BiH.

Kako bi unaprijedili sustav prikupljanja podataka o divljim deponijama s terena uspostavljen je „zeleni alarm“, besplatni broj – 0800 505 06 na koji građani Federacije BiH mogu prijaviti lokalitet i osnovne podatke o divljim deponijama u svojim sredinama i time dati svoj doprinos rješavanju ovog višedesetljetnog problema.