Početna BUSOVAČA FOTO/VIDEO: Obilježena slava pravoslavnog hrama u Busovači

FOTO/VIDEO: Obilježena slava pravoslavnog hrama u Busovači

0
Brojni vjernici okupili su se jučer u Busovači gdje je molitveno i svečano obilježena slava hrama koji je posvećen sv. Iliji, proroku.

Svetu liturgiju služio je jerej Dragiša Cvjetković, paroh Busovački. Nakon liturgije blagoslovljen je slavski kolač, pšenica i vino te su uz to oko crkve ponešeni barjaci i ikone. Ova predivna svečanost nastavljena je u parohijskom domu uz ručak i zajedničko druženje za sve okupljene.

O crkvi

Stari hram sv. proroka Ilije u Busovači sagrađena je od slabog materijala, bez zvonika. Pretpostavlja se da je posvećena 1882. godine. Zvonik je podignut od 1925. do 1927. godine. Crkvi pripada deset ikona velike vrijednosti. Parohijski dom je podignut u prvom desetljeću dvadesetog vijeka. Pred Drugi svjetski rat pokrenuta je ideja da se gradi nova crkva. Realiziranje ove ideje omeo je rat. Tek 1964. godine dozvoljeno je da se poruši stara crkva. Temelji nove crkve osvećeni su 31. srpnja 1966. godine. Crkva je sagrađena za dvije godine, posvećena je također Sv. proroku Iliji. Osvetio je 25. listopada 1968. godine mitropolit Vladislav. Za vrijeme službovanja na ovoj parohiji svećenika Dušana Jovanovića od 1974. do 1990. godine podignute su kapele u grobljima: Podjele, Grablje, Granice i Topala. U posljednjem ratu 1992. godine kapele su devastirane osim u groblju Granice.

Svećenici koji su opsluživali u Busovači

Busovačku parohiju su opsluživali sljedeći svećenici: Jovo Simić, Bogdan Kozomara; Bogdan Petrović; Radovan Savić; Grigorije Prekrasnov; Jovo Bogdanović; jeromonah Nestor Trkulja; Marko Andrović; Svetozar Zečević 1947-1962; Ljubomir Đureinović 1962-1974; Dušan Jovanović 1974-1990; Mirko Vidačak 1990-1992. Tijekom rata u BiH s busovačke parohije je izbjegao skoro sav srpski živalj. Parohiju je opsluživao protojerej Miroslav Drinčić, paroh zenički. Danas parohiju opslužuje Dragiša Cvjetković, paroh busovački.

Hvala našem Danijelu Lukiću na ovim prekrasnim fotografijama.