Vjernici Busovače proslavili su blagdan sv. Nikole Tavelića misnim slavljem u dvorištu istoimene filijalne crkve na Čepu.

Nedjeljnom svečanom misnom slavlju prethodila je trodnevnica kojom su se vjernici pod svetim misama pripravili za ovaj blagdan. Prvi dan trodnevnice svetu misu predvodio je župnik župe Busovača fra Zoran Jaković, koji je nadahnuto propovijedao o pobožnosti, naglasivši da su mnogi od nas pobožni – ali ne i duhovni, pozvavši vjernike na zajedničku molitvu da pobožnost trodnevnice sv. Nikoli Taveliću urodi plodom da osim što smo pobožni – postanemo i duhovni, a što se ogleda u susretljivosti prema drugima, u veselju i radosnom hodu kroz život.

Drugi dan trodnevnice svetu misu predvodio je fra Željko Nikolić koji je govorio o mučeništvu, naglasivši da je mučeništvo svjedočanstvo ljubavi prema Isusu Kristu. U svojoj propovijedi fra Željko je naglasio da je i prvi hrvatski svetac sv. Nikola Tavelić bio mučenik i da nam mučenici trebaju biti uzor u životu.

Trećeg dana priprave za blagdan zajedno s fra Josipom Mihaelom Matijanićem vjernici su promišljali o svetosti, a fra Josip ih je potaknuo da svakodnevno trebaju činiti mala djela svetosti i tako nasljedovati svece, a ne – samo ih štovati, posebno naglasivši da štovanje bez nasljedovanja nema apsolutno nikakvog smisla.

Na vanjskom oltaru, postavljenom za ovu prigodu, nedjeljnu svetu misu je služio i misno slavlje predvodio fra Dario Udovičić, uz koncelebraciju još četiri svećenika, a koji je u nadahnutoj propovijedi istaknuo da trebamo živjeti sukladno Božjim očekivanjima, potaknuvši vjernike da sv. Nikolu uzmu za uzor svoga života.

Istaknuo je da nam često nedostaje žrtve, da nema odgovornosti pred tajnom života koji nam je Bog dao, da nema hrabrosti i odvažnosti. Naglasio je da se sam Isus odrekao svoje jakosti – da bi umro na križu, te da se od nas očekuje da se odreknemo svoje veličine, gordosti, a što je nažalost mnogima pretežak križ.

Fra Dario je istaknuo da moramo učiniti prvi korak u poniznosti, u malenosti, prema potrebnome malenom čovjeku, zapitavši se imamo li hrabrosti, da budemo dovoljno čvrsti u ovome društvu i vremenu, da budemo svjedoci Božji po uzoru na sv. Nikolu Tavelića.

Naglasio je da znamo put kojim trebamo ići uz svakodnevna odricanja, svakodnevna žrtvovanja, jer samo žrtvovanja iz ljubavi rađaju vječnom ljubavlju kod našeg nebeskog Oca, a na koncu propovijedi pozvao je vjernike da se odreknu svoje isključivosti, svoje komotnosti, svoje umišljenosti, svoje oholosti i da prihvate put ljubavi, put zajedništva, put služenja, put kojim je išao i sv. Nikola Tavelić.

Nakon svečanog svetog misnog slavlja druženje je nastavljeno u dvorištu crkve uz narodno veselje, kolo, pjesmu i čašicu razgovora.

Mladenko Čavara