Početna Uncategorized Epidemija ospica u regiji: Ospice se mogu pojaviti i u BiH

Epidemija ospica u regiji: Ospice se mogu pojaviti i u BiH

0

U BiH u ovom trenutku nema naznaka epidemije, a u proteklim mjesecima zabilježeni su samo pojedinačni slučajevi. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH registriraju se samo pojedinačni (sporadični) slučajevi ovoga oboljenja, prenosi Večernji.ba

U Srbiji je od početka listopada registriran 41 slučaj oboljelih od ospica, a više od 70 posto zaraženih je hospitalizirano, potvrdila je jučer srbijanskim medijima epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević. Srbija se suočava s epidemijom ospica te su od prošlog tjedna na snazi preventivne mjere i provođenje pojačanog nadzora u cijeloj zemlji. Na Kosovu je jedno dijete preminulo. I Hrvatska bilježi dvostruko povećanje broja zaraženih ospicama te strahuju od eventualne epidemije i poduzimaju potrebne mjere prevencije i nadzora kako do nje ne bi došlo.

Što su ospice?

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest karakterizirana povišenom temperaturom, kašljem i osipom koji se širi. Ospice uzrokuje virus. Infekcija se širi kapljicama iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Razdoblje inkubacije prije nego što se obično pojave simptomi je 7 do 14 dana. Imunitet protiv bolesti se stvara nakon cijepljenja, nakon aktivne infekcije, a pasivni imunitet kod djeteta čija je majka imuna traje tijekom većeg dijela prve godine života. Prije nego što je cijepljenje postalo široko rašireno, ospice su bile vrlo česta bolest u djetinjstvu, tako da je 90% stanovništva bilo zaraženo do dobi od 20 godina. Broj slučajeva ospica znatno je pao pa su ospice danas rijetka bolest i javljaju se samo sporadično. Osjetljive osobe su dojenčad u vrijeme kad se smanjuje broj antitijela dobivenih od majke, i osobe koje su odbile cijepljenje. Mladež i mlade odrasle osobe koje nisu primile drugo cjepivo također su osjetljivi.

Simptomi ospica

Nakon 7 do 14 dana od izloženosti virusu obično se javlja povišena tjelesna temperatura uz bolove u mišićima, suhi kašalj zvuka poput laveža psa i upala očne spojnice (konjunktivitis). Javlja se bol u grlu (faringitis) i iscjedak iz nosa. Nekoliko dana nakon pojave prvih simptoma bolesti na sluznici usne šupljine javljaju se za ospice specifične Koplikove pjege. Te točkice nalikuju sitnim zrncima bijelog pijeska okružene crvenom areolom. Dan dva nakon pojave Koplikovih pjega pojavi se specifičan osip po koži. Osip počinje na čelu i ispod uha te na vratu. Osip je pjegast i sitnocrven i u roku od 24 do 48 sati proširi se po trupu i ekstremitetima. Temperatura može biti vrlo visoka (do 40 st. C). Osip u početku pjegast kasnije postaje poput malih crvenih kvržica uz lagani svrbež. Kvržice mogu i krvariti. Bolesnik može bit osjetljiv na svjetlo. Razmak između pojave prvih simptoma i pojave osipa je obično 3 do 5 dana

Liječenje ospica

Ne postoji specifično liječenje ospica.  Paracetamol može sniziti temperaturu i smanjit bolove u mišićima. Potrebno je bolesnika njegovati, dati mu dovoljno tekućine (mlaki čaj i juha), omogućiti mu odmor u lagano zamračenoj prostoriji.

I.Ć.