Donji Vakuf: Maline nema tko brati, smanjen broj hektara zemljišta pod malinama

0
129
Zbog prošlogodišnje relativno niske otkupne cijene na području cijele države smanjen je broj hektara zemljišta pod malinama.

Ništa drugačije nije ni u Donjem Vakufu, gdje su ovakvo smanjenje pozdravili. Naime, kako kaže načelnik Huso Sušić, na području ove općine ionako nema dovoljan broj radnika za neke veće količine, piše Dnevni avaz.

Niži nivo

Trenutno imamo više od 150 dunuma pod malinama, s obzirom na to da je to prošle godine spušteno na jedan niži nivo, što je dobro jer ionako nemamo dovoljno radnika da iznesu cijeli taj posao, kazao je Sušić.

Naglasio je da je jedini način da malinarstvo zaista zaživi taj da postane obiteljski biznis.

Naše građane savjetovali smo da to rade tako da zasade 2 dunuma i rade to u okviru obitelji i od toga lijepo zarade za fini auto, godišnji odmor, školovanje djece, a da sve radove obavljaju sami, istaknuo je Sušić.

Problema oko otkupa ne bi trebalo biti, s obzirom na da će od ove godine Donji Vakuf dobiti i drugu hladnjaču za jagodičasto voće.

Nova hladnjača

Dodijelili smo firmi „Bosna plod“ 3.000 kvadrata u Industrijskoj zoni „Janj“, gdje će praviti hladnjaču kapaciteta 2.000 tona. Postojeća hladnjača dobit će zdravu konkurenciju, od čega bi trebali profitirati proizvođači, rekao je Sušić.

Općina će, najavljuje, i dalje pomagati malinarima u sklopu svojih mogućnosti.

Nastavak pomoći

Nakon što smo podijelili 100.000 KM dobivenih od jednog turskog biznismena u vidu donacija za sisteme navodnjavanja i materijala za nasade, mi ćemo nastaviti i dalje pomagati naše malinare. Od te donacije zasađeno je prvih 50 dunuma, a danas smo na 1.500. Imamo dobro tlo, kvalitetnu vodu i nema razloga da ne budemo izuzetno uspješni i poznati po našim malinama, rekao je Sušić.