Početna SPORT Červar 160. put vodi Hrvatsku: Neka bude medalja, bit ću ponosan!

Červar 160. put vodi Hrvatsku: Neka bude medalja, bit ću ponosan!

0
– Pomiješane su emocije uoči starta. Svatko tko ima dijete želi da se ono vine do vrha. I ja bih to htio.

More splitskih i rijeka zagrebačkih novinara slili su se u rezidenciju hrvatske rukometne reprezentacije hotel “Park” na posljednje obraćanje izbornika Line Červara uoči početka Europskoga rukometnog prvenstva. Hrvatska ga otvara spektaklom u odavno rasprodanoj Spaladium areni (20.30), utakmicom sa Srbijom.

Gužva je bila otprilike kao da brazilski izbornik objavljuje da otpisuje Neymara!

– Koliko nas ima – trljao je oči izbornik Lino Červar gotovo ne vjerujući što se to događa.

– Neovisno o svemu što će biti, mogu samo zahvaliti svim medijima na tome kako prate i podržavaju našu reprezentaciju. Nemamo se pravo žaliti, okružuje nas jako pozitivna atmosfera – govorio je Červar u uvodu.

Prije sedam godina, u Beču je, s bananom u ruci, odlazeći vikao: „Sram vas bilo, ne poštujete olimpijskog pobjednika!”

Najvažnije je biti miran

– Želio bih napomenuti da oni koji nisu “unutra”, Pešić, Marić, Kontrec te vanjski igrači Ivić, Buntić i Jaganjac, mogu u svakom trenutku uskočiti jer već u Splitu možemo promijeniti dva igrača, u Zagrebu još dva, te dva uoči same završnice. Od 2003. često nam se znalo dogoditi da nam džoker s tribine pomogne. Vjerujem u sve igrače – rekao je Lino, s kojim su došli i Luka Cindrić i Igor Vori.

– Izborniku nije bilo lako pri izboru. Najvažnije je smiriti glavu. Puno smo radili, gledali Srbiju. Nećemo je pobijediti u 10 minuta, moramo biti jaki svih 60. Nisam čitao poruke njihovih igrača, svatko ima svoje mišljenje – rekao je naš prvi srednji vanjski igrač Luka Cindrić.

– Na svakom treningu, otkako smo se okupili 18. prosinca, dali smo maksimum. Izbornik može biti zadovoljan. Postoji pozitivna nervoza i to je dobro. Kad počne, bit će lakše. Gledali smo Srbiju u igri protiv Slovenije, jako je neugodna momčad, strašni igrači. Svi ti porazi bili su samo zavaravanje svih nas. Znam ih ja, ne pije vodu da smo favoriti, jedina nam je prednost što igramo kod kuće. Dolaze rasterećeni i opušteni – dodao je najiskusniji Igor Vori i poentirao:

– Turnir ne završava prvom utakmicom.

Červar je otkrio da 160. put vodi hrvatsku rukometnu reprezentaciju, sada protiv Srbije.

Červar traži puno od igrača

– Mislim da nijedan izbornik u našem sportu nije vodio reprezentaciju u toliko utakmica. Pomiješane su emocije uoči starta. Svatko tko ima dijete želi da se ono vine do vrha. I ja bih to htio. Netko nam nameće da sad moramo biti zlatni, a sedam godina nismo bili u finalu. Takvi smo mi Hrvati. To je motiv, malo i prijetnja. Ali moramo se s time nositi. Nisam tako hrabar, nazovite me kukavicom, ali ne mogu reći da ćemo biti zlatni. Neka bude medalja, bit ću ponosan! Želim da vas dečki zapale i neka vjetar publike bude jako dug. Sve ovisi o nama. Prije devet godina publika nas je spasila na startu. Ne bih je htio razočarati. Ni nju ni sve ove ljude u “Parku”, guvernante, sobarice, kuhare… Samo otac i majka svojoj djeci pružaju sve ono što oni nama ovdje čine – kazao je izbornik Červar.

Kakvi su osjećaji nakon sedam godina? Bit će vam to prva natjecateljska utakmica s Hrvatskom od onog finala s Francuskom u Beču.

– Ostario sam. Neki kažu jako, ali još uvijek sam djetinjast, jako znatiželjan, želim vidjeti što je iza brda, gladan sam pobjeda, još učim, želim čuti što drugi misle, a nikad sve ispite neću položiti. Dok me bude krasila posvećenost poslu koji volim sa strašću, dotad ću biti trener. Svjestan sam da dolaze novi – rekao je Lino.

Kakvu će ulogu imati Duvnjak?

– Imamo mi i drugih igrača koji su jako bitni. Kolektiv je najjači igrač. On je jak, ali i svi drugi su mi jednako važni. Podsjećam da je on igrač koji nikad ne kaže “ne mogu”. Morat ćemo na to paziti zbog opterećenja tijekom igre – rekao je jasno hrvatski izbornik pa zaključio:

– Moram pobijediti sebe, naći svoj mir, a opet sam pozitivan. Djevica sam, picajzla, hoću sve, puno od igrača. Neki će odahnuti kad ne budem više izbornik!

Najviše suparnici, nadamo se. Sretno!