Početna BIH Blagdan sv. Katarine posebno svečano proslavljen u Kreševu

Blagdan sv. Katarine posebno svečano proslavljen u Kreševu

0
Mnoštvo vjernika na proslavi zaštitnice kreševskog samostana

Blagdan svete Katarine Aleksandrijske, djevice i mučenice, na poseban je način proslavljen u Kreševu. Sveta Katarina zaštitnica je kreševskog samostana, jednog od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Vjernici ovog kraja posebno je štuju. Pokazali su to i dolaskom na misno slavlje na blagdan ove svetice u velikom broju.

Misno slavlje u samostanskoj crkvi, uz sudjelovanje brojnih svećenika, predvodio je fra Janko Ćuro, definitor Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Okupljene na početku mise najprije je pozdravio fra Darko Drljo, kreševski gvardijan. Uz podsjećanje da je sv. Katarina Aleksandrijska zaštitnica Franjevačkog samostana u Kreševu, fra Darko je okupljene pozvao na razmišljanje što to u današnjem vremenu uništava našu vjeru i ljudskost.

“Za sv. Katarinu bio je napravljen poseban kotač sa zubcem koji je trebao kidati njezino tijelo, dio po dio. Taj se kotač u dodiru s ovom mučenicom raspao. Danas postoje mnogi kotači, lijepo upakirani, koji uništavaju ono ljudsko i vjersko u nama”, poručio je kreševski gvardijan, dok je fra Janko Ćuro u svojoj propovijedi govorio o važnosti svjedočenja vjere u današnjem životu.

“Iako je živjela prije 17 stoljeća, znakovi sv. Katarine i danas su vidljivi. Ogledaju se u njezinoj spremnosti svjedočenja vlastitite vjere. Umjesto o svetosti mi danas radije govorimo o grijehu. Ugledajmo se na sv. Katarinu i svjedočimo vlastiti vjeru, birajmo život umjesto životarenje i ne plašimo se dići svoj glas protiv nepravde i grijeha, s vjerom u Boga koja nije naša privatna stvar već traži da je svakodnevno svjedočimo, po uzoru na sv. Katarinu koja je prihvativši mučeništvo ostala do kraja uz Krista”, poručio je mnoštvu okupljanih vjernika definitor FP Bosne Srebrene.

Zajedno s vjernicima kreševske župe sv. Katarinu u Kreševu slavili su i vjernici okolnih srednjobosanskih župa. Pridružilo im se i brojno izaslanstvo hrvatskih dužnika na različitim razinama vlasti predvođeno Lidijom Bradara, predsjedateljicom Doma naroda Parlamenta FBiH i Zorom Dujmović, federalnom ministricom kulture i sporta, potom Radojom Vidovićem, predsjednikom ŽO HDZ BiH Srednjobosanske županije i Renatom Pejakom, načelnikom Kreševa.

U Kreševu se uz blagdan sv. Katarine ili sv. Kate veže i pučka izreka koja glasi: “Sveta Kata, snijeg za vrata”. Na sam blagdan ove godine snijeg nije zabijelo, ali ga se svakako očekuje uskoro. Lijepo vrijeme pogodovalo je proslavi zaštitnice kreševskoga samostana te se proslava sv. Katarine nastavila i nakon mise, druženjem, uz pučke pjesme i igru.

artinfo.ba/ap