Početna BIH BiH “uvezla” trenera, a čak četvorica iz te države idu na SP

BiH “uvezla” trenera, a čak četvorica iz te države idu na SP

0
Bosna i Hercegovina je svog novog nogometnog izbornika Roberta Prosinečkog, popularnog Žutog, “uvezla” iz Hrvatske, a čak četvorica trenera rođenih u toj državi predvode četiri reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Zlatko Dalić iz Livna na čelu je Hrvatske, Vahid Halilhodžić iz Jablanice izbornik je Japana, Vladimir Petrović iz Sarajeva predvodi Švicarsku, a Mladen Krstajić iz Zenice Srbiju. Da je Mehmed Baždarević imao samo malo više sreće i izborio “vizu” za SP, imali bismo ih čak petoricu. Četvoricu trenera na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ima samo još nogometna velesila Argentina. Stručnjaci procjenjuju kako bh. izbornici vode jače reprezentacije od argentinskih kolega. Izuzev moćne Argentine, oni su još na čelu Kolumbije, Egipta i Perua, koji su, po njihovu mišljenju, slabiji od Hrvatske, Japana, Srbije i Švicarske. Četvorici trenera će na SP-u biti teško nadmašiti “bosanskog zemljaka” iz Travnika.

Ćiro je 2008. od zmajeva stvorio kult reprezentacije. Poput Baždarevića, i njemu je malo nedostajalo za odlazak na SP. I dok se Ćiri takav neuspjeh toleriralo, Žutom ipak neće. On je preuzeo vrući nogometni krumpir. Alibi neće moći tražiti ni u tome što ga zatječe smjena generacija ili što će trenirati reprezentaciju u duboko podijeljenom društvu.

Za izabranu vrstu BiH dominantno nastupaju Bošnjaci. Hrvati i Srbi uglavnom igraju za svoje matične domovine. Zato bi svakom Bošnjaku bilo lakše nego Hrvatu i Srbinu biti na čelu “bošnjačke reprezentacije”. Međutim, Prosinečki ipak nekako može pomiriti sve te različitosti. Nastupao je i kao igrač i trener za Crvenu zvezdu, što je za Srbe jako važno. Oni zato sa simpatijama pregledavaju videosnimku koju su neki portali zločesto iščupali iz 1991. kada on, nakon Zvezdina osvajanja Kupa prvaka, slavi uz pjesmu: “Tko to kaže, tko to laže, Srbija je mala”. Dakako, počela su se prebrojavati krvna zrnaca i njegovih roditelja. Bošnjacima odgovara njegova liberalna crta, odnosno ne doživljavaju ga hrvatskim nacionalistom. Velika mu je referenca i što je vodio reprezentaciju Azerbajdžana. Prije svega zato što je ta država većinski (94 posto) muslimanska. Hrvati u BiH će dolaskom Prosinečkog s više emocija pratiti reprezentaciju. Osobito ako uspije izboriti još koje mjesto za njihove sunarodnjake.

Bivšeg igrača Zvezde, Dinama, Reala, Barcelone, Vatrenih…, izbornika Azerbajdžana svi će različito u BiH doživljavati. Prosinečkom bi, uz sportsko znanje, čak ta njegova kontroverzna prošlost mogla biti vjetar u leđa. Svi ga pomalo doživljavaju i svojim i njihovim. Mora biti svjestan da se njegov uspjeh neće mjeriti samo po tome hoće li sudjelovati na velikom natjecanju, kao sada Dalić, Halilhodžić, Petrović i Krstajić. Veći će biti ako, uz Bošnjake, sa žuto-bijelom zastavom i Hrvati i Srbi budu istinski navijali za reprezentaciju. Za sada Prosinečki ju je svojim nadimkom (Žuti) već pola osvojio. Za drugu polovinu će mu trebati sportsko-diplomatsko znanje, iskustvo, sreća… “Ajmo, Žuti!”

Kolumnu napisao Jozo Pavković / Večernji list BiH