Početna BIH BiH: 1.640 vojnika ostaje u Oružanim snagama!

BiH: 1.640 vojnika ostaje u Oružanim snagama!

0

Izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama BiH (OSBiH) kojom je predviđeno da maksimalna dužina trajanja vojnog roka bude pomjerena do navršenih 40 godina značit će da u narednih pet godina neće biti otpušten niti jedan vojnik.

Ova vijest je potvrđena iz Ministarstva obrane (MO) BiH. Vijeće ministara BiH krajem je prošle godine utvrdilo da Prijedlog izmjena Zakona o službi u OSBiH, kojim se starosna granica za vojnike povećava sa 35 na 40 godina života. Potrebno je da ove izmjene usvoji i Parlament BiH, što će se, s obzirom na podršku, i dogoditi. Služenje vojnog roka do 40. godine praksa je u većini zemljama regiona.

U 2018. godini bio je planiran otpust 180 profesionalnih vojnih osoba u činovima vojnika, ali izmjenom Zakona neće doći do otpusta niti jedne profesionalne vojne osobe – rečeno je iz MOBiH.

Do 2022. godine bilo je planirano otpuštanje 1.640 vojnika, što se, nakon izmjena Zakona, neće dogoditi. Ovakvo stanje, kako tvrde iz MOBiH, donijet će određene uštede, jer to znači da neće biti ni prijema novih vojnika.

Do sada je većina vojnika napuštla OSBiH zbog pronalaska zaposlenja u civilnim strukturama u BiH ili inozemstvu – kažu iz MOBiH, prenosi Dnevni avaz.