Ansambl Lado večeras u Kiseljaku

0
83
Večeras će se održati najveći glazbeno-plesni spektakl koji su stanovnici Središnje Bosne imali prilike doživjeti u proteklih 50 godina. Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado nastupit će u Kiseljaku.

Cjelovečernji koncert s početkom u 20 sati u gradskoj sportskoj dvorani u Kiseljaku ljubiteljima tradicijske kulture i narodnih plesova priredit će noć za pamćenje. Ansambl Lado publici će se predstaviti plesnim programom ”Ideju regruti” koji donosi 14 glazbeno-plesnih izvedbi koje će Ladovci izvesti tijekom dva dijela programa.

Umjetnički voditelj ansambla Lado Andrija Ivančan rekao je da, nastavljajući praksu koja je počela prošle godine, ovaj ansambl postavlja nove koreografije nagrađivane na domaćim i stranim festivalima. Dodao je da se od 12 koreografija, u njih tri prikazuju fragmenti običaja vezanih uz odlazak mladića u vojsku, što je utjecalo na odabir naziva ovogodišnjeg programa.

– Riječ je o koreografiji “Ideju regruti”, dr. sc. Ivana Ivančana, prema kojoj je ovogodišnji program i dobio ime, “Za gorami, dolinami” autora Stjepana Perka, koja na repertoar Lada prvi put donosi plesove moravskih Hrvata, te “Simo hote mladenci”, koreografiji koja prikazuje svatovske običaje Turopolja u kojima se izvodio ples za partu, odnosno mladenkino oglavlje, u kojem su mladići pokazivali svoju mačevalačku vještinu – rekao je Ivančan.

Kooridnator projekta Ivan Križanović rekao je kako će, uz Ansambl Lado, biti više od 500 folkloraša iz središnje Bosne, ali i ostali ljubitelji folklorne umjetnosti.

– Raduje me činjenica da je zainteresiranost članova kulturno-umjetničkih društava na toj razini jer to pokazuje ozbiljnost njihova rada bez obzira na to što je riječ o amaterima- dodao je Križanović. Istaknuo je kako središnja Bosna u proteklih pola stoljeća nije imala priliku uživati u glazbeno-plesnom spektaklu koji je pripremio Lado te zaključio kako će gledatelji istinski uživati u koncertu hrvatskog ansambla u Kiseljaku.

GlasHrvatske.hrt.hr