spot_img
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Zapovjednik logora Manjača zbog mučenja Hrvata dobio 6 godina zatvora

Bivši obavještajni časnik Vojske Republike Srpske (VRS) Dane Lukajić u četvrtak je na zagrebačkom Županijskom sudu proglašen krivim za mučenje zarobljenika u logoru Manjača te je nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora.

Lukajić, koji je uhićen 30. lipnja 2018. prilikom ulaska u Hrvatsku s grupom koja je išla na komemoraciju fašističkim žrtvama u Jadovnom, nije se pojavio na izricanju presude. Na sudu se doznaje da je iskoristio zakonsku mogućnost da ne dođe na sud pa je ostao u zatvoru u Remetincu. Obrazlažući presudu sudac Dražen Kevrić je kazao da je tijekom suđenja dokazima i iskazima svjedoka srušena Lukajićeva obrana u kojoj je u cijelosti porekao ratni zločin.

“Lukajić je na Manjači postupao s izravnom namjerom. Bio je svjestan svog položaja kao obrazovani oficir bivše JNA i znao je da se treba pridržavati Ženevskih konvencija, ali to nije činio”, kazao je sudac.

Dodao je i da se Lukajiću na teret nije stavljala organizacija logora i prehrana logoraša na Manjači već samo “konkretni događaji u odnosu na pet zarobljenika”.
Lukajić je optužen da je od sredine lipnja do 16. rujna 1992. na Manjači prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HVO-a i trojice zarobljenih pripadnika HOS-a, u više navrata unaprijed zapovjedio podređenim pripadnicima vojske Republike Srpske da za vrijeme ispitivanja ili nakon njega tjelesno zlostavljaju, tuku i ozljeđuju zarobljenike.

Osim po zapovjednoj odgovornosti optužen da je i osobno zlostavljao zarobljenike.
Njemu podređeni su, po okrivljenikovim prethodno izdanim zapovijedima, od sredine lipnja pa do kraja srpnja 1992. prilikom ispitivanja u njegovoj prisutnosti, u više navrata palicama pretukli dvojicu pripadnika HVO-a te u razdoblju od 8. do 16. rujna 1992. rukama, nogama i palicama pretukli dvojicu pripadnika HOS-a.

Trećeg pripadnika HOS-a su okrivljeniku podređeni pripadnici vojske Republike Srpske po njegovim zapovijedima u više navrata udarali rukama, nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu i spolovilu te mu gurali palicu u anus.
Lukajića se tereti i da je osobno, prilikom ispitivanja trećeg pripadnika HOS-a, udarao drškom pištolja po glavi, metalnom stolicom po leđima te mu čupao nokte, a jednom prilikom udarao čekićem po šaci desne ruke dok su mu pripadnici vojske Republike Srpske držali ruku govoreći da to radi kako ovaj više nikad ne bi mogao na nekoga pucati, stoji u optužnici.

I dok obrana najavljuje žalbu na osuđujuću presudu, tužitelj je rekao da je zadovoljan što je Lukajić proglašen krivim i dodao da će nakon što presudu dobiju napismeno odlučiti hoće li se žaliti na visinu kazne.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM