spot_img
spot_img
Petak, 29 ožujka, 2024

Nezadovoljni pacijent odlučio tužiti Dom zdravlja

Još prije desetak dana na redakcijsku poštu portala Dnevnik.ba stigao je javni apel čovjeka nezadovoljnog medicinskim i ljudskim tretmanom kojega je dobio, odnosno kojega, prema njegovom mišljenju, nije dobio u neumskom Domu Zdravlja.

Vrijeme koje je proteklo otada do dana objave ovog teksta, vrijeme je koje smo dali Upravi ove Ustanove da se oglasi. Unatoč volji i vjeri da će to zaista i učiniti, te da ćemo imati kompletnu novinarsku priču s obje involvirane strane, dobili smo šutnju kao najbolji odgovor.

Vidoje Matić 11.veljače na adresu Dnevnik.ba portala poslao je pisano svjedočanstvo situacije koja mu se dogodila samo dan prije kada je zaprimljen na hitnom prijemu Doma zdravlja Neum s krvnim tlakom 220/120. Nakon medicinske obrade od strane tada dežurnog liječnika Gorana Šarića, svjedoči Matić, biva odlučeno kako ga se hitno mora prebaciti na bolnički tretman.

Uz izdanu uputnicu naš sugovornik je kolima Hitne pomoći poslan za OB Dubrovnik.

I upravo se tu događa sporna situacija.

Iako se Matić ne žali na tretman kojega je dobio na samom Hitnom prijemu Doma Zdravlja, smatra u najmanju ruku neprimjerenim i za liječnika nemarnim ponašanjem bolesnika kakav je on uputiti bez liječničke pratnje do minimalno sat vremena udaljene bolnice.

Da budemo precizniji, Vidoje Matić, teški onkološki bolesnik, s krvnim tlakom četvrte i najopasnije po ljudski život jakosne skupine, s priključenom infuzijom, vlastitom suprugom i vozačem kola hitne pomoći biva poslan u bolnicu

Da uz njega nije bila upravo supruga, koja je kroz 16 godina borbe sa zloćudnom muževom bolesti već navikla na mijenjanje infuzije, i savjesnog vozača koji je brzinom svjetlosti stigao do Dubrovnika, Matić piše, tko zna kakav bi bio ishod situacije.

Inače, bolest s kojom živi već više od desetljeća i pol, Matiću je skoro u potpunosti oduzela sposobnost govora, a zauzvrat mu dala perkutanu endoskopsku gastrostomiju – sondu preko koje se posljednjih godinu dana hrani. Skraćeno nazvana PEG, ova sonda direktno kroz mali rez u trbušnoj stijenci služi prehrani pacijenata koji zbog nemogućnosti gutanja ne može unositi potrebne dnevne količine hrane.

Razočaran i ljut ponajprije na Upravu Doma zdravlja Neum, a onda i na liječnika koji je ocijenio kako mu ne treba medicinska pratnja,Vidoje Matić je odlučio s cijelom pričom izaći u medije, te tako još jednom pokušati potaknuti odgovorne na djelovanje.

Ni tužba protiv Doma Zdravlja nije mu strana. Dapače, kako navodi u pismu, ne da o njoj ozbiljno razmišlja nego će je vjerojatno i podići. Ne zbog sebe, već zbog drugih čiji su životi direktno vezani za ovu zdravstvenu ustanovu.

Nije ga strah, kaže, nikakve odmazde niti reakcije nadležnih, smatra kako se o ovoj temi predugo šutjelo zbog straha, mentaliteta podaništva i možda činjenice da se njegovim sugrađanima situacija poput ove još nije dogodila.

„Ali to ne znači da neće, ostane li u Domu zdravlja situacija ovakva kakva je danas, ni to nije daleko.“ –napisao je Matić.

Kroničan nedostatak liječnika

Neumski Dom zdravlja, baš kao i mnoge druge zdravstvene ustanove, već godinama muku muči s liječničkim kadrom i medicinskim osobljem općenito. Najveći dio medicinskih sestara koje su zbog svog osobitog doprinosa neumskoj Općini od iste prije dvije godine primile posebno priznanje, dijeli tek pokoja godina ili mjesec od umirovljenja. Unatoč godinama, posao kojega obavljaju danas nimalo se ne razlikuje od onog kojega su obavljale kada su počinjale, i zato su ih Neumljani prepoznali kao stup zdravstvene zaštite i skrbi.

No, liječnički kadar već je godinama rak rana neumskog zdravstva. Osim što je teško pronaći liječnike koji žele raditi u Neumu, Uprava se suočava s njihovim brzim odlascima, pogotovo kada je riječ o mlađem liječničkom kadru.

Jedan od razloga tome rukovodstvo ove zdravstvene ustanove ogledalo je u podatku da po važećim propisima Neum i ne može imati više od jednog liječnika u smjeni zbog broja stanovnika, što u hitnim slučajevima poput ovoga koji smo opisali predstavlja pravi izazov u odlučivanju za liječnika, pogotovo kada je riječ o težim bolesnicima.

Pa ipak, zbog svoje specifične situacije međugraničnog a i turističkog mjesta koje u ljetnoj sezoni nekoliko puta udvostruči broj stanovnika, u prošlosti je postojala inicijativa za stipendiranjem medicinskog kadra među neumskim srednjoškolcima koja iz nejasnih razloga ne da nije provedena, nego je i odbačena kao nepotrebna.

U međuvremenu, Neumljani kao početak ili kraj debelog crijeva Bosne i Hercegovine još se jednom, ovaj put u 2019.-oj godini, suočavaju s ponovnim odlaskom i onoga liječničkog kadra kojega imaju. Svoj je odlazak, doznajemo, već najavio mladi liječnik u čijoj su stručnosti i požrtvovnosti stanovnici ove Općine bar na kratko vrijeme pronašli zdravstvenu sigurnost.

Bez stalno zaposlenog pedijatra, bez ginekologa, u kroničnom nedostatku liječnika opće prakse, s medicinskim sestrama pred umirovljenjem, Neum tako kroči kroz još jednu novu godinu. Četrdeset i jednu nakon osnivanja Općine, ova je Ustanova u gorem izdanju nego što je to bila te 1978.

Punih usta opstanka i ostanka na rodnoj grudi, nadležni ipak ne znaju odgovor na pitanje kako spasiti neumsko zdravstvo..

Vidoje Matić pak, smatra kako zna odgovor, ili barem prvi korak do njega. Tužba.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti