23. godišnjica genocida u Srebrenici

0
166
Busovljaci se suosjećaju sa žrtvama genocida u Srebrenici…

Sutra, 11. srpnja 2018. godine navršavaju se 23 tužne godine od genocida u Srebrenici. Odlukom Vlade FBiH ovaj dan je proglašen Danom žalosti.

Spletom okolnosti sutra će nogometaši Hrvatske igrati polufinalnu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji protiv odličnih Engleza. U proteklih par tjedana, odnosno prethodnih pet utakmica, Hrvati Busovače srčano, veselo i sa žarom u srcu navijali su za Vatrene koji nastupima i odličnim tekmama na prvenstvu u Rusiji pišu povijest.

Sudeći po informacijama koje imamo, sutrašnja podrška u Busovači neće izostati no ona će biti znatno skromnija i potpuno prilagođena sutrašnjem danu… a s obzirom na komemoraciju u Srebrenici i Dan žalosti u Federaciji BiH.

Uvažavajući zakonsku obvezu poštovanja i ponašanja na Dan žalosti, odavanja počasti svim žrtvama Domovinskog rata u BiH i ratnim tragedijama, Hrvati Busovače neće prirediti slavlje kakvo to zaslužuje ova generacija Vatrenih. Ovim činom i ove godine, kao i svih prethodnih, odaje se duboko poštovanje prema svim žrtvama i ratnim tragedijama u BiH s nadom kako će sjećanja i spomen, kroz proglašenja Dana žalosti, spriječiti da se ratne tragedije više nikada ne ponove.

Dan žalosti u FBiH

Federalna vlada proglasila je 11. srpanj 2018. godine, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine.

Dan žalosti se obilježava obveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U obrazloženju ove odluke istaknuta je činjenica da su tijekom proteklog rata na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine počinjeni brojni zločini i dogodile se tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici.